Marika néni bosszúsága

Autórongálók az éjszakában

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti, szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján elégedett mosollyal dicsekedett. Szerinte Magyarország biztonságos ország.

Megint olyan kijelentés hagyta el száját, amelyet az Országház vastag falain kívül élők egészen másképpen élnek meg. Nem véletlenül tartja a népi vélekedés: ami nincs lebetonozva, azt elviszik. Ez jellemző a honi közbiztonsági viszonyokra. A rendőrség, főleg a vagyon elleni bűncselekmények felderítési mutatói siralmasak, 30-40 százalékosak. A tudomásukra jutott eseteknél ennyire kevés. De mennyiről nem tudnak? Kisebb értékre elkövetett cselekedetek esetén az állampolgárok már nem is jelentgetnek. Tudják, létszám és akarat hiányában garantáltan nem kerül meg a tettes, nem térül meg az anyagi kár. A károsultaknak csak az ideges fogszívás és a bosszúság marad.

Marika néni egy vidéki kisposta egyetlen, nyugdíjas dolgozója. A minap kimondottan rosszkedvűen végezte munkáját. Idősebb ismerőse meg is kérdezte, mire a hölgy bosszúsan legyintett:

- Ne is mondd, János! Műszaki vizsgán van a kocsim.

- Akkor azért nem láttam a ház előtt. – vágott közbe az érdeklődő. – Talán azon izgulsz, hogy nem megy át a kocsid a vizsgán?

- Dehogy – legyintett még egyszer az előbbinél még bosszúsabban.

- Akkor mi a baj?

- Azért nem vizsgáztatják, mert hiányzik az irányjelző burája. Tudod, elég régi a kocsi, ezért meg kellett rendelni.

- Azt a hétszázát! – csapta össze kezét János. – A fene gondolná, miért nem csinálják meg idejében.

- Tegnap valaki ellopta.

- Komolyan? – meredt a férfi az ablak túloldalán dolgozóra. – Ez hihetetlen – csóválta értetlenül fejét. - A mi falunkban történhet ilyen?

- Sajnos. Valaki egyszerűen egy csavarhúzóval kipattintotta és vitte is. Az autó itt szokott állni az ablak előtt, de hát nem leshetek ki minden pillanatban.

- Vakmerő lehetett a fickó – vélekedett az ügyfél. – Nem egy félős típus.

- Inkább tudta, hogy az enyém. Egy öregasszony vagyok. Mire kikászálódnék az üveg mögül, akkorra már héthatáron túl lenne.

- Hogy a vonat vinné el a lábát!

- Már nem tudja – kapcsolódott a beszélgetésbe egy érkező középkorú férfi. – 2009-től csak rozsdásodnak a sínek.

- Igaz – hagyta helyben János a hozzászólást.

- A hülyének ennyi nem is volt elég – folytatta a postásnő. - Koszos volt a kocsi. Tudjátok, milyen pocsék idő járta az utóbbi napokban. Az elvetemült a motorháztetőre felírta: eladó.

- Hogy mik vannak! – sopánkodott a két férfi.

- Nekem a visszapillantó tükreimet viszik – folytatta a bosszúságok felsorolását az éppen belépő fiatal nő. - Azokat egyszerű leszedni.

Jó öt percen keresztül sorolták a velük megesetteket, melyek kára nem jelentős, ám rosszkedvük forrása, a pótlásuk miatti utánjárásról nem is beszélve. A példálózásokba belefásulva egyetértettek: Magyarországon a köz- és vagyonbiztonság gyenge lábakon áll.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.