Lázas éjszakák

A kép csak illusztráció

Bizonyára sok Magyarországon élő magyar is hallott Erdélynek a szívéről, a mesés és látványos Kolozsvárról. Ám ez a látványos és szép város nem csak tündérmeséket takar, hanem rengeteg botrányos és vad kalandról szóló történetet hordoz magával nap mint nap.

Mint mindenhol, a fiatalok itt is nagyon sokat buliznak és keverednek sötét ügyekbe. Sok ember teszi fel a kérdést, hogy vajon miért van ennyi drogot fogyasztó fiatal Kolozsváron. Mivel egy hatalmas városról van szó, egy huszonéves fiatal hozzájuthat könnyen mindenhez. Rengeteg fiatal kerül el otthonról, és költözik Kolozsvárra az egyetem miatt, vagy éppen azért, hogy karriert építsen magának. De a sok munka és tanulás mellett minden másra is lesz itt lehetősége. Rengeteg szórakozóhely van, rengeteg tombolni vágyó fiatal, de ugyanakkor nem csak sikeres karrieristákból áll ez a város, hanem sok tragikus karakter is borong a klubokban - ezek a fiatalok nem feltétlen jó szándékkal közelednek idegenként másokhoz.

Kolozsváron nagyon sok fiatal ismerkedik ittasan is a klubokban, ami egyáltalán nem biztonságos. Fontos megtartani egy jó egyensúlyt, és igazán jó emberekkel menni szórakozni, az idegenektől pedig tartózkodni. Sok fiatal azonban más gondolkodással vág bele az éjszakai életbe, és olykor-olykor elcsábul és behódol olyan dolgoknak is, amikről tudja, hogy talán nem kellene.

Rengeteg ember szív füvet, a füves cigi nagyon elterjedt „alapanyag” a szórakozáshoz. Nagyon sok fiatal használja, a többség szerint nyugtató hatással van az idegrendszerre és elősegíti az ember nyugodt énjét előhozni. Sokan harcolnak azért, hogy a füvet legalizálják, amit már más országokban el is értek.

A másik nagy parti hozzávaló, amit már a sötétebb alakok használnak, az a kristály por, ami a kokainhoz hasonló fehér kristály, amelyből port készítenek, és az orrukba szippantják fel. Ez a készítmény jóval veszélyesebb és gyorsabban okoz függőséget. Szerencsére ez még a legalizálás előszobájában sem jár, viszont ennek ellenére sok ember használja és árulja is, veszélyesztetve az életét vagy akár a szabadságát. Szerintük ez az anyag elnyom minden fáradtságot, és nem képesek ilyenkor túlgondolni semmit, ám nem számolnak azzal a következménnyel, hogy könnyen okoz függőséget, s a sok álmatlan éjszaka előbb-utóbb krónikus betegséghez vezet.

A füves cigi és a kristály por mellett a jelentős alkoholfogyasztás is egyre nagyobb problémát jelent a kolozsvári fiatalok körében. Igaz, legális az alkohol, de érdemes lenne megtanulniuk mértékkel fogyasztani. Nem gond, ha egy jó bulin picit piás lesz az ember, de legyen benne tartás, és ne igya magát kómáig, amiből később bármilyen tragédia történhet: utcán alvás, kirablás, verekedés.

Fontos, hogy az éjszaka gyönyörében is megmaradjon az ember felelősségteljes hozzáállása az élethez, így a lázas éjszakák után a holnap is hozhat jót, nem csak megbánást.

Zatoschil-Ballai Andor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.