„Kört körre húzok rá…” (Hiszti)

Juhász Marci, azaz Dzsúdló  Fotó: Kuti Gergő

Mindössze 23 esztendős, de uralja a magyar slágerlistákat. Szombat este Debrecenben lépett fel Dzsúdló, hazánk egyik leghallgatottabb pop-trap előadója, akinek hangzásvilága és stílusa kétségtelenül a legegyedibb.

Napokkal a fellépés előtt bejelentették a Facebook-eseménynél, hogy teltház várható a Nagyerdei Víztoronyban Dzsúdló estjén. Hiába, jött az eső, a koncert átkerült a HALL-ba, hogy immár zárt téren teljen meg a nézőtér. A színpadra gitárosa, Tembo és dobosa, Ádám Donát kíséretében korunk egyik legszókimondóbb, legőszintébb, egyes dalaival leglélekrehatóbb előadója, Juhász Márton, azaz Dzsúdló állt. A 2020-ban megjelent Fotofóbia album legnagyobb slágereit, mint a 21, a Sprint vagy a ráadásképp előadott LEJ-t már tízezrek ismerik, nem véletlen, hogy Dzsúdló telházas Budapest Park-koncert után folytatta turnéját és érkezett a cívisvárosba. Az egyik legnagyobb dobás mégis a Hiszti, amely a koncerteken – így ezúttal is – külön körítéssel, hangszeres szólójátékkal, fényshow-val rendelkezik. A sokkal líraibb, szókimondóbb, személyes és társadalmi kérdéseket feszegető, 2021-es Szörnyeteg album dalai közül a Bálna aratta az egyik legnagyobb sikert, igaz, Krúbi nélkül, akárcsak az állat, amelyhez Berta’Lami is csak playbackről asszisztált.

A Dzsúdló-jelenséghez elválaszthatatlanul hozzátartozik az előadó sajátos mozgása és a közönség felé mutatott töretlen őszinte és elkötelezett ragaszkodása, az interakciók egész tömege, amellyel élővé teszi maga és rajongói kapcsolatát. Noha szokásától eltérően ezúttal nátha miatt nem ment ki a leglelkesebb kedvelőihez fotózkodni, ezúttal is akadt egy tábla a közönség soraiban, amelyre külön felhívta a figyelmet. Jelenségről beszélünk, ám Dzsúdló esetében korántsem celebségről van szó, hiszen maguk a dalok is rendre olyan utalásokat tartalmaznak, amely akár gyerekkorát idézik, akár egy-egy emberi kapcsolatában történt érzelmi válságot-sikert. Bár első sikerszáma Dzsúdlóként az igen érzelmes és naturális Unom volt, ez a koncertek hangulata és a felhozatal jellege miatt még sincs gyakran repertoáron a fellépéseken. Nem úgy a Bálnák vagy a Várnék. És olyan – méltóképp, jogosan – egyre kevesebb van, hogy Dzsúdló neve ne vonzana annyi embert a helyszínre, hogy ne lehetne bejelenteni a teltházat. Most sem volt másképp. Esett az eső, hideg volt, de Dzsúdló akkor is Dzsúdló, megtelt a HALL. Volt Hiszti, azt is mondtuk, hogy Ennyi, vártuk a lányt, de ma sem jött el, majd egymásra néztünk és csupán annyit énekeltünk: „Neked kéne minden pénz-pénz…”.

Ennek a miskolci srácnak a neve mára kuriózummá és fogalommá, jelenséggé vált a hazai könnyűzenében. Méltó névsornak vált tagjává Dzsúdló, akinek olyan közreműködőkkel készült dalai is rendre a lejátszási listák élén állnak, mint Krúbi, LilFrakk, vagy a szemtelenül ifjú, 20 esztendős Azahriah. Ráadásul mindezt úgy érte el, hogy sem tehetségkutató, sem médiabotrány nem volt szükséges ahhoz, hogy felkapaszkodjon a csúcsra. A gitár-dob-vokál kíséret pedig – minden elismerést megadva – csupán ráerősít erős, igen nagy terjedelmű, egyedülállóan kellemes orgánumára. Ráadásul semmi playback… Hölgyeim, Uraim, itt a magyar top-újhullám, mindössze 23 esztendős, Miskolcról érkezett, de az ország csak úgy hívja, mint fogalom: Ő Juhász Marci, akarom mondani, Dzsúdló.

Fotók: Kuti Gergő

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.