Kolostor csak fából

A kolostor egyik épülete

Máramaros vidéke kevésbé ismert az Erdélyt látogató számára, pedig Debrecenből aránylag könnyen megközelíthető.

Szatmárnémetitől Nagybányán, a Gutin-hágón keresztül, vagy szintén Szatmárnémetiből indulva Szinérváralja – Avasfelsőfalu – Szaplonca útirányban juthatunk el.

Máramaros környéke számtalan nevezetességgel csábít. Kedvcsinálónak elég csak a nyolc világörökségi fatemplomot említeni, de Aknasugatag sós tavai és fürdője ugyancsak felkeresni érdemes látványosság. Aki a Gutin-hágót választja, 28 kilométernyi szerpentint muszáj leküzdenie, de a fáradság fejében megcsodálhatja a környék különleges természeti képződményét, a Kakastaréj-csúcsot (1200 m magas). Nevét 200 m hosszú és 150 m magas, kakastaréjszerű sziklaképződményéről kapta. Egy berobbant kráter maradéka.

Máramaros nevezetességei sorában kedvelt úti cél Barcánfalva. A település Máramarosszigettől 19 km-re keletre, az Iza-folyó völgyében fekszik. Három kilométeren elhúzódó hosszú falu. Az Iza-völgy legnagyobb községe. Amiért sokan autóznak oda, az a falu ortodox temploma és apáca kolostora. A templom 1720 körül épült. Eredetileg kolostortemplomként emelték, később lett gyülekezeti hely. 1806-ban azért költöztették mostani helyére. Belső festése, képei igen értékesek. Máramaros fatemplomai néven a világörökségi listára felvett nyolc templom egyike.

A falu Felsővisó felőli végén áll az apácakolostor. Autóból már messziről látható. A kolostor nem közvetlenül az út mellett települt, de parkolóban kell hagyni a kocsit és 150 méteres gyaloglással lehet feljutni az épületegyütteshez. A kolostor házai fából épültek. A rönkök illesztéséhez, rögzítéséhez nem használtak szöget. Az épületegyüttes a máramarosi kapuból, a harangtoronyból, a templomból, a nyári szentélyből, lakóépületből a kápolnával, a mesterek házából, a művészek házából és egy nemrég megnyitott múzeumból áll. Az 1993-ban újjáépített egyházi hely templomának tornya 62 m magas, így Európa második legmagasabb fatornyaként tekinthetünk rá. (Az első Szaploncán található). A kolostor építését helyi mesteremberek végezték. Munkájuk a régió faépítészetének állít emléket. Itt minden a fáról és annak megmunkálásáról szól, a méretek monumentálisak, a látvány lenyűgöző. Munkájukkal egyfajta vallási skanzent is kialakítottak.

Az egyházi együttes látogatható. Fizetni csak a múzeum megtekintéséért kell.

A kolostor egyházi szolgáltatásainak egyik érdekessége a látogatóért történő imádkozás. A kápolnát felkeresők cetlire írhatják kéréseiket, melyeket a rend tagjai naponta összegyűjtik és esti imádságuk során értük is fohászkodnak.

Visszatérve a parkolóban hagyott kocsikhoz, érdemes a közelben folyó Izához is elballagni. Igazi hegyi folyó. Minden horgász szívét megdobogtatják forgói, kövek mögötti örvényei, domolykók rablása. A bátrabbak merészségüket egy rozzant függőhídon tesztelhetik.

Barsánfalva után következhetne Batiza fatemploma, Felsővisó kisvasútja, a Radnai-havasok…, szóval napokig lehetne bóklászni a környéken. Akik egyszer eljutottak oda, biztosan visszatérnek.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.