Kellenek a bravúrok a folytatásban - interjú

Vantara-Kelemen Éva és a gólöröm  Fotó: dvsckezilabda.hu

Csalódást keltő fehérvári vereséggel zárta az őszi idényt a DVSC-SCHAEFFLER női kézilabdacsapata. Az élet persze nem áll meg, a gyors edzőváltást követően a lányok minden erejükkel azon dolgoznak, hogy stabilabb és eredményesebb játékot produkáljanak.

Ebben a remek formában kézilabdázó kapitány, Vantara-Kelemen Éva is megerősített bennünket, aki a csapat teljesítményét és saját produktumát egyaránt értékelte magazinunknak. Mindezen túl szóba kerültek az együttes erényei, az eddig tapasztalt hiányosságok, valamint a fiatalok ígéretes szereplése is.

- Kis túlzással nincs két egyforma idénykezdet a DVSC háza táján, elvégre játékosállomány tekintetében ezúttal is jelentősen átalakult a csapat, Pal Oldrup Jensen személyében pedig egy új szemléletmódot képviselő, északi szakvezető kezébe került az irányítás. Ezek ismeretében milyen érzésekkel és célokkal vágtál neki ötödik debreceni szezonodnak?

- Vegyes érzések voltak bennem a felkészülés kezdetén, hiszen a tavalyi állományból sok jó barátom távozott, ugyanakkor vártam is a közös munkát, és nagyon kíváncsi voltam arra, hogy új edzőnk és a friss igazolások milyen szellemiséget és változásokat hoznak a mindennapjainkba. A célokat illetően mindenképp az lebegett, s lebeg a szemem előtt, hogy a tavalyinál jobb eredményekhez segítsem a csapatot.

- A felkészülés kifejezetten sokat ígért, két hazai rendezésű tornát is megnyertetek, majd következett az első bajnoki Siófokon, és a bajnokság talán legnagyobb pofonja.

- Nagyon jó formában vártuk a nyitófordulót, motiváltan utaztunk el, ezzel együtt tisztában voltunk azzal, hogy nem mi vagyunk a találkozó esélyesei. A Siófok alaposan megerősödött, mi viszont élesben is meg akartuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek. Nem sikerült, hiszen egyénileg és csapatként is sokat hibáztunk, aminek sajnos csúnya vereség lett a vége.

- Eddigi szereplésetek meglehetősen vegyes képet mutat. Az összteljesítményen túl az egyes meccseken belül is rendkívül gyakori a hullámzás, egy-egy jó periódust sokszor érthetetlen visszaesés követ. Mi lehet ennek az oka?

- Erre nehéz választ adni, de sajnos jellemző ránk, hogy dekoncentráltan kezdjük a találkozókat, főképp idegenben. Úgy látom, hogy leginkább egyéni és csapatszintű fegyelem terén vannak hiányosságok, de azon leszünk, hogy ezen javítsunk, és a jövőben kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtsunk.

- A gyengébb ellenfelekkel szemben jobbára magabiztosan gyűjtitek be a bajnoki pontokat, ám a közvetlen riválisok, vagy a nálatok lényegesen erősebb gárdák ellen már közel sem megy ilyen jól. Miben kell fejlődni ahhoz, hogy ez a jövőben megváltozzon?

- Mindig azt vallom, hogy a jó védekezéssel lehet meccset nyerni, így amennyiben hátul masszívak, agresszívak és fegyelmezettek maradunk, és ezt hatvan percen át tartani tudjuk, a komolyabb csapatok ellen is versenyképesek lehetünk. Ez persze nagyban múlik az előbb részletezett fegyelmezettségen is. Az mindenesetre lényeges pozitívum, hogy a kötelező meccseinket kivétel nélkül megnyertük, és végre az MTK otthonából is pontokkal jöhettünk haza, illetve hosszú évek után partiban tudtunk lenni Érden, bár nagyon fájó, hogy végül nem tudtuk megragadni az esélyt.

- Pozitív pillanatokban azért nem volt hiány, mindemellett tagadhatatlan, hogy a tavalyi évadhoz képest szakmailag előrelépett az együttes. Hogy érzed, mik azok a csapatszintű erények, amelyek stabilizálásával eredményesebbek lehettek?

- Az utóbbi évekhez képest a legnagyobb változás az, hogy gyorsultunk, több könnyű gólt szerzünk, és mi, szélsők is több teret és lehetőséget kapunk arra, hogy meginduljunk. Ezt persze lehet és kell is fejleszteni ahhoz, hogy még jobbak legyünk.

- Egyre több lehetőséghez jutnak a klub fiataljai is, hogy mást ne mondjunk, ebben a szezonban a húszesztendős Szabó Panna a társad a balszélen.

- Nagyon elégedettek lehetünk a fiatalok teljesítményével, mindannyian becsületesen, alázattal dolgoznak, majd amikor megkapják a bizalmat, rendre élni tudnak vele. Bordás Rékát mindenképp kiemelném, az ő eddigi játéka hatalmas pozitívum. Poszttársát, Tóvizi Petrát már nyilván nem kell senkinek bemutatni, hiszen ő már évek óta a felnőttek között bontogatja szárnyait. Szabó Panna személyében pedig egy jó szellemiségű, tehetséges és motivált fiatal játszik mellettem a balszélen. Meglátásom szerint sokat fejlődött az utóbbi időben, ami nagy fegyvertény, tekintve, hogy csupán két éve szerepel ezen a poszton.

- Ami téged illet, az eddigi 9 bajnokin 36 gólt szorgoskodtál össze, a legtöbb meccsen húzóembernek bizonyultál, mindezt mi sem jelzi jobban, minthogy az M4 Sport kézilabda magazinjában három alkalommal is beválasztottak a hét legjobbjai közé. Elégedett vagy az őszi formáddal?

- Úgy érzem, tudtam segíteni a csapatnak az idény eddig eltelt részében, ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy a szélsőjáték hangsúlyosabbá vált a taktikánkban. Hátradőlni persze nem szabad, az nem is én lennék. Minden erőmmel azon leszek, hogy még jobb legyek.

- Most hosszabb bajnoki szünet következik, a klub válogatott játékosai az Európa-bajnokságon szerepelnek. No, de milyen típusú munka vár a keret másik részére a tétmeccsektől mentes időszakban?

- Elsősorban állóképességet fejlesztő gyakorlások várnak ránk, a későbbiekben pedig nyilván előkerül majd a taktika is. Előreláthatóan lesznek edzőmeccseink is a bajnoki szünetben, melyek révén fejlődhetünk. Mindemellett bízom abban, hogy a válogatottban szereplő játékosok pozitív impulzusokkal térnek vissza hozzánk.

- Az ünnepek alatt azért vélhetően jut majd némi idő a pihenésre is.

- Szerencsére a fehérvári bajnoki után kaptunk egy hét szabadságot, mely gyorsan el is telt. Tettem-vettem itthon, na meg persze, elvégeztem a feladatokat, melyeket a szünetre állítottak össze számunkra. Most elsősorban az előttünk álló hetek munkájára, feladataira koncentrálok, de az ünnepeket ugyanúgy családi körben töltöm majd, ahogy mindig.

- December 30-án pedig már újra pattoghat a labda, hiszen az esztendő utolsó fellépésén a Budaörs gárdáját látjátok vendégül.

- Nagyon szeretném, ha szépen búcsúznánk az évtől, így nem is lehet más a cél, minthogy jó játékkal itthon tartsuk a pontokat! Utána pedig folytathatjuk tovább, hiszen januárban is rendkívül fontos meccsek várnak ránk, melyeken muszáj bravúrokat bemutatnunk ahhoz, hogy elérjük a szezon elején megfogalmazott céljainkat!

- E célok megvalósításában viszont Pal Oldrup Jensen helyett a napokban kinevezett legendás Loki-tréner, Köstner Vilmos lehet segítségetekre vezetőedzőként.

- Kissé meglepett a váltás, de sajnos érezhető volt, hogy Pal nem tudja kihozni belőlünk a maximumot, ahogy korábban is említettem, nagyon hullámzó volt a játékunk. Ezzel együtt egy nagyon rendes, segítőkész embert ismertem meg az ő személyében. Ami pedig Vili bácsit illeti, ő mindig a szívén viselte a Loki sorsát, így biztos vagyok abban, hogy mindent meg fog tenni a lehető legjobb eredmények eléréséért.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.