Illatosan pezs(e)gő – hétköznapokon is

Csak mértékkel

Kinek mi jut eszébe a pezsgőről? Szokásaink leginkább ünnepekre, neves alkalmakra korlátozódnak köszöntők kíséretében.

Pezsgőt bontunk örömet szerző eseményekkor, amit elsősorban társaságban ünneplünk. Ezért a legboldogabb italnak is nevezhetnénk, amiről az ünnepélyesség, luxus (nem feltétlen az ára, elsősorban a hagyományok miatt) juthat eszünkbe leginkább. Hogy ne csak erre emlékeztessen, vagy azért, hogy igen, miért ne koccinthatnánk vele egész évben legalább egy pohárral a hétköznapokban is? Hiszen arról az italról beszélünk, amely a nap bármely pillanatát megédesítheti, felélénkítheti, nemcsak aperitifként serkentheti ízlelőbimbóinkat. Ez az az ital, ami szóba jöhet (éppúgy, mint a kávé, tea), akár reggeli pirítós, rántotta, nassolnivalók mellett egy menüsor végigkísérésénél. Egy kellemes pezsgőzés mindig szerezhet kiemelt pillanatokat, örömöt, felszabadulást.

Vágyserkentőként is ismert, és mint a legtöbb alkohol, mértékkel fogyasztva egészségvédő hatású. Kalóriatartalma (a száraznak) pedig az alkoholos italok közül a legalacsonyabb. Mindkét nemnek és korosztálynak jól áll. Elsősorban önmagában szolgálják fel, de ezen kívül nagyszerű alapanyaga koktéloknak, desszerteknek, ételeknek (egy bontott palackot nem érdemes tárolni, inkább felhasználni különleges alapanyagként). Kiválasztásakor a minőségre érdemes figyelni (ha jót és minőségit szeretnénk, és nem a másnapi fejfájására panaszkodni, akkor a parafa dugós palack ajánlott, állítva tárolással), felszolgálásakor a megfelelő hőfokra hűtve.

Készítése alapanyaga a tiszta, zamatos, erős illattal nem rendelkező bor. Az első pezsgő egy bor újraerjesztésével készült el. Titkát sokáig szerzetesek őrizték, később csak a leggazdagabbak kiváltsága volt. Végezetül az italok fejedelmévé vált. Pezsgőfogyasztásra vonatkozó szabályok manapság nem igazán vannak érvényben, inkább ajánlások, hogy íze még jobban rabul ejthesse ízlelőbimbóinkat, és élménye elérje a kívánt hatást.

Alkalmak

Pezsgővásárláskor érdemes mérlegelni, hogy milyen alkalomra fogyasztjuk. Aperitifnek extra száraz, vagy száraz javasolt. Halhoz, baromfi, vagy marha húsételekhez félszáraz, vadhúsokhoz rosé vagy száraz, desszertekhez pedig muskotályos vagy édes. Baráti összejövetelekhez, beszélgetésekhez megfelel a száraz, félszáraz változata.

Tálalása

Hidegen fogyasztandó, a fehéreknek 4-8, a rozé, vagy vörösnek a 7-10 fok közötti hőmérséklet ajánlott. Érdemes megjegyezni, hogy szobahőmérsékletről ne kerüljön egyből a mélyhűtőbe, mert nem bírja ezt a hirtelen változást, nem tesz jót a minőségének és a buborékjai agresszívabban törhetnek elő. Ideális és elegáns megoldás a jégvödör, amelyben jég és víz keverékével a leggyorsabban hűthető, amely bontás után is megtartható. Látványával lenyűgözhetjük vendégeinket is, igazi éttermi hangulatot varázsolva a terített asztalhoz. Hangos nyitását tartogassuk szilveszterre. Az üveg tekergetésével, kisebb erőfeszítéssel, „halkabban”, elegánsabban bontható az üveg, így a habzással nem megy kárba az értékes nedű (ha csak nem ezt kívánjuk elérni örömünk látványosságának elérése jeléül, amennyiben az alkalom megkívánja). Tiszta kendővel töröljük le a palack száját. Ha a dugónak kellemetlen szaga van, akkor az ital hibás. Óvatosan, lassan kell tölteni, hogy minél kevesebb hab keletkezzen. A pezsgőhöz külön, keskeny falú, hosszúkás pohár tartozik, melyet kétharmadáig töltsünk, és ne hűtsük le. Így szebben érvényesülnek a buborékok. A poharat a nyakuk alsó harmadánál illik megfogni. Koccintani az első poháremeléskor szokás a kartávolságban elérhetőkkel. Ha egy minimális mennyiségű italt koccintás előtt utánatöltünk, akkor nem szűnik meg a habzás.

Kedves egészségükre!

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.