Holokauszt-emlékhely Debrecenben

 Debrecen, 2014. január 9., csütörtök (MTI) - Holokauszt-emlékhelyet alakítanak ki a debreceni Pásti utcai zsinagóga udvarán, a beruházás 20 millió forintos költségét az önkormányzat biztosítja idei költségvetéséből - jelentette be Papp László (Fidesz) alpolgármester és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

    A zsinagóga udvarán nem pusztán emlékművet állítanak fel, hanem olyan emlékhelyet alakítanak ki, amely - kifejezve a holokauszt tragédiáját - szellemiségében és formájában méltó és alkalmas arra, hogy ott kegyeleti megemlékezéséket, rendhagyó iskolai foglalkozásokat, közösségi rendezvényeket tartsanak - ismertette Papp László.
    A holokauszt-emlékhely komplex tervére meghirdetett meghívásos pályázat fődíját Nagy Marianna, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar építészmérnöki tanszékének mesterképzésben részt vevő hallgatója nyerte el, és a sajtótájékoztatón vette át Papp Lászlótól és Horovitz Tamástól. További három sikeresen pályázó hallgatót is díjaztak.
    "A debreceni zsidóság tragédiája része a város és a nemzet történelmének, s feladatunk, hogy hitelesen megismertessük gyerekeinkkel" - mondta a tájékoztatón Papp László.
    A debreceni önkormányzat felelősségteljes kötelezettségének tesz eleget, amikor morális támogatásával és anyagi kötelezettségvállalással segíti az emlékhely kialakítását - tette hozzá.
    Horovitz Tamás elmondta: a debreceni zsidónegyed megújítási programja keretében a holokauszt-emlékhely kialakítása mellett teljesen felújítják a Pásti utcai ortodox zsinagógát, amely egyszerre lesz vallási és rendezvényhelyszín.
    Helyreállítják a régi debreceni "kóser vágodát", ahol turisztikai látványosság is lesz majd a kóser húsvágás, s bemutatóhelyként szolgál majd az ugyancsak felújításra kerülő egykori rituális fürdő - sorolta a hitközség elnöke.
    Ez a koncepció az első lépése a Bajcsy-Zsilinszky, illetve a Pásti utcai zsidónegyed későbbi beépítésének - jegyezte meg Horovitz Tamás.
    Kovács Péter építész, főiskolai docens, a pályázatot készítő építész mesterhallgatói csoport vezetője a tervezéssel kapcsolatban elmondta: nem volt prekoncepciójuk a holokauszt-emlékművet illetően. Ugyanakkor tanulmányozniuk kellett, "meg kellett élni", hogy a múltban a zsidó kultúra hogyan ágyazódott be a "város szövetébe" - tette hozzá az építész.MTI 2014. január 9., csütörtök 17:35
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.