Holló László-díj dr. Bakó Endrének

Bakó Endre könyve

Nagyon fontos, értékes könyvvel gazdagította nemrég Bakó Endre irodalom- és helytörténész, művészeti író a Holló Lászlóról szóló szakirodalmat. A halhatatlan, a régió máig legnagyobb ecsetmesteréről A hűség színei címmel írt összefoglaló jellegű munkát (Ethnica Kiadó, Debrecen, 2013.). 

A kötet fölvázolja a művész életútját, leírja és mérlegre teszi a munkásságát elemző-értékelő szairodalmat. A mű nemcsak a Kossuth-díjas mester utóéletének dokumentációjában lényeges, kitüntetett helyet foglal el Bakó Endre életművében is.

A szerző számos írásában foglalkozott a hajdú-bihari irodalmárok életművével. Sok tanulmánya „lappang” folyóiratokban, kötetbe gyűjtetlenül. Kisebb-nagyobb könyvet írt Kiss Tamásról, Nadányi Zoltánról, Tóth Árpád debreceni éveiről, Költő Nagy Imréről, Gulyás Pálról, Tóth Endréről, a megye irodalmi emlékhelyeiről, szerkesztett antológiát a Hortobágyról, Bocskay Istvánról, foglalkozott Németh László és mások debreceni kapcsolataival.

Mostani könyvével jelentős állomáshoz érkezett a Holló László-kultusz. Aki olvasta A hűség színeit, s a debreceni képzőművészeti félmúlt ismerői közé tartozik, módfelett érdekesnek, értékesnek tartja a kötetet. Az évtizedek alatt lendületesen gyűltek a különböző dolgozatok, albumok, emlékezések a festőről (még versantológia is), s jó ideje érett annak szükségessége, hogy valaki szemlét tartson a Holló-kultusz szellemi termékei fölött. Ujváry Zoltán professor emeritus, a művész fogadott unokája Bakó Endrét kérte meg a megtisztelő, nagy feladatra.     

Bakó Endre szerint Holló László erkölcsiségének leginkább a hűség volt a sajátja. Hűség hazához, nemzethez, néphez, művészeti stílushoz, elvekhez, kultúrához, emberekhez. S persze hűség Debrecenhez is.

Erdei Sándor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.