Ha nincs lelkesedés, vereség van

Hőgye Patrik a lepattanókban sokat segített, de gólpassz és szerzett labda is dicséri a játékát  Fotó: MKOSZ

Langyos kezdés után, hullámzó színvonallal, elengedett végjátékkal vereséget szenvedett a DEAC férfi kosárlabdacsapata. Pedig az Arconic-Alba Fehérvár egyáltalán nem tűnt verhetetlennek. Végeredmény: 101-81.

Székesfehérvári vezetéssel indult a mérkőzés, bár a feldobott labdát Williamson szerezte meg nagy biztonsággal. Erős összeállítással kezdtek a debreceniek: Drenovac, Edwin, Czermann, Mócsán és Williamson. Ennek ellenére az első három percben sikertelen volt az egyetemi csapat, hét nullás albás vezetés után tudtak játékba szállni Mócsán Bálint triplájával. Míg a debreceniek részéről mindösszesen három kosárkísérlet volt, egy sikerrel, addig a vendégfogadók oldalán négy kísérletből három sikeres volt. Ez pedig minden bizonnyal nem hatott jól a vendégek önbecsülésére.

A negyedik percben a debreceniek bekaptak két triplát, amiért Mandics időt kért, és cserélt is: Tadics váltotta Edwint, Czermannt pedig Hőgye, 13-3-as állásnál. Nagy változást ez sem hozott a csapat életében, a dobások továbbra is pontatlanok voltak, és gyenge volt a védekezés, főleg ahhoz képest, amit már láttunk a DEAC-tól. Engedték, hogy a vendéglátók távoliakat dobjanak, üresen hagyták a betörősávokat, egészen a könnyű kosárszerzésig, de volt labdaeladás is. Hiába zsákolt egy szépet Drenovas, az első negyed 25-17-re zárult.

A második negyed mintha megélénkült volna a debreceniek részéről, Tadic érezhetően frissített a mozgáson, és Buljevic is aktívan, határozottan mozgott. Drenovac is mert egy távolit dobni, eredményesen, bár mind ez idáig bátortalanul és bizonytalanul játszott, ki tudja, miért? Ebben a negyedben eredményes volt: Tadics, Buljevic, Drenovac, Williamson, Edwin, vagyis szinte minden pályán lévő debreceni játékos, és még egy zsákolással is szépítette a helyzetet Edwin. Zárkózott is a debreceni gárda, a nagyszünet előtt 46-40 volt az állás, és semmi jel nem utalt arra, hogy a fehérváriak verhetetlenek volnánk.

Az első negyedet 8 ponttal nyerték a fehérváriak, a másodikat kettővel a debreceniek, így minden remény megvolt arra, hogy a harmadik negyedben a DEAC begyújtja lángjait. Sajnos, nem így történt, Mandics mesternek nem sikerült eléggé motiválnia, lelkesítenie a fiúkat. Hullámzó teljesítménnyel játszottak a debreceniek, továbbra is nagyon gyenge, széteső védekezéssel álltak utat a támadásoknak, aminek meg is lett az eredménye. Huszonhat dobáskísérletből 17-et érvényesítettek a vendéglátók, míg a debreceniek 21 dobáskísérletből csupán 10-et. Íhógy a harmadik negyed zárása: 75-59, azaz 16 pontos hazai vezetés.

Az utolsó tíz percben volt olyan hatvan másodperc, hogy alig értek labdához a debreceniek. Elfáradtak, vagy feladták, ki tudja, tény, hogy Mandics edző az utolsó öt percben cseréket rendelt el, ezzel gyakorlatilag lemondott a győzelem lehetőségéről. Még volt némi szépítés, de a „fiatalítás” nem hozott áttörő eredményt, bár a negyedik negyedet a fehérváriak csak négy pontos előnnyel tudták zárni. Végeredmény: 101-81, ami az jelzi, hogy továbbra is a védekezés erősítése lenne a csapat elsődleges feladata, persze a ziccerek kihasználása sem elfogadható még.

Barna Attila

Arconic-Alba Fehérvár – DEAC 101-81 (25-17, 21-23, 29-19, 26-22)

Alba: CHAMBERS 11/6, ROBERTS 28/15, Barnett 10, Balogh 8, DICKEY 20/3 csere: VOJVODA 18/3, Takács 4, Fazekas, Kass, Kiss, Góbi.

DEAC: EDWIN 22/3, Mócsán 3/3, DRENOVAC 16/6, Williamson 9, Czermann 1 csere: TADICS 12/6, Hőgye, Buljevic 13, Neuwirth 3/3, Garamvölgyi 2.

Andjelko Mandic: Nem volt kérdéses az Alba győzelme, kontrollálta az egész meccset. Borzasztóan kezdtünk, de utána megráztuk magunkat, az első félidő végén elfogadható eredménnyel mehetünk pihenőre. A harmadik negyed elején még volt egy kis esélyünk, de nem használtuk ki a lehetőségeinket. Az enervált kezdés után a második negyedben volt egy jó periódusunk, amivel vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, de sajnos ezen kívül nem sok pozitívumot tudok kiemelni a mérkőzésből. A fordulás után nem tudtuk lelassítani az Albát, és őszintén szólva ma azt láttam, hogy jobban akarják nálunk a győzelmet. Van még hátra két nagyon fontos mérkőzésünk, szeretném, ha a saját kezünkbe vennénk a sorsunkat, és önerőből el tudnánk érni azt a célt, amit kitűztünk magunk elé a szezon elején, de ehhez sokkal jobb játékra és nagyobb energiákra lesz szükségünk.

Mócsán Bálint: A Fehérvár abszolút megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, az első félidő - annak ellenére, hogy nagyon rosszul kezdtünk - elfogadható eredményt hozott. A szünet után viszont ugyan a gyors indítás pontjaikat viszonylag minimalizáltuk, de a támadó lepattanókat nem tudtuk megakadályozni, és ezekből a másodlagos helyzetekből érvényesültek, és kialakítani ezt a húszpontos győzelmet.

A számok tükrében (Arconic-Alba Fehérvár - DEAC): szerzett labda: 3-6, eladott labda: 8-12, lepattanó: 33-29, gólpassz: 25-16, fault: 20-20, VAL: 144-102

2p közeli: 74%-56%, 2p ktáv.: 33%-40%, 3p táv.: 39%-32%, 1p bünt.: 76%-71%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.