Gyönyörűséges, de lepusztuló Biharfüred

Gyönyörűséges táj

Biharfüred a Magyarországhoz egyik legközelebb eső erdélyi téli üdülőhely, amely Nagyváradtól mindössze 90 km-re található, az Erdélyi-Szigethegységben. 1100 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Románia legcsapadékosabb települése.

A Belényes környéki erdőket még Mária Terézia adta hűbérbirtokként a görög katolikus püspöknek. Miahail Pavel, 1882-es birtokjárása során fedezte fel a „területet”. Jobb szállás nem lévén, egy juhász nyújtott fedelet esztenájában a hideg éjszakára.  A püspöknek megtetszett a környék, a Jád-patak völgyében fekvő, ősfenyőkkel sűrűn benőtt, minden oldalról védett, szélcsendes völgykatlan, és saját üdülőt építtetett. Ez jelentette Biharfüred, románul: Stina de Vale (azaz a völgyben lévő esztena) üdülőhely kezdetét.

A kies fekvésű terület messze hagyta virágkorát. Volt szállodái, panziói roskadoznak, összeomló állapotban várják a végső pusztulást. A szeptember 17-ei szörnyű vihar jó néhány épületnek adta meg a kegyelemdöfést, amikor a szél fákat döntött a tetőkre. A vihar az erdőkben is évszázad alatt helyrehozható károkat okozott. Matuzsálemi korú fenyőfákat gyökerestől döntött ki, ifjabbakat is derékban dőltötte meg. A pusztítás mértéke a 2004-es Magas Tátrában tomboló szélvihar pusztításaihoz hasonítható, de azok a részek, amelyeket megkímélt a szél, látnivalóikkal kárpótolják a pusztulás felett búsongó turistákat.

Egy túrázni szerető csoporttal nemrég Biharfüreden jártam. Egész úton egy pihényi hó sem látszott, de Biharfüred mikroklímája garantálta a téli lepelt. Sok havas szépség és a természet, no meg az ember pusztító ereje és kedve adta a kontrasztot.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.