A fluid art nem színjáték, inkább szín-játék

Ádám Éva  Fotó: magánarchívum

A neve ismert is meg nem is, a művészeti technikája szintén ismert is meg nem is. Ádám Éva és a fluid art.

Debrecenben már volt kiállítása, most egy újabb bemutatkozása okán kereste meg kérdéseivel a Díszpolgár magazin.

- Debrecenben nemrég volt egy kiállítása, most egy másik követi. Minek köszönhető ez a gyors egymás utáni bemutatkozás?

- Igazából nem tudom, ha lenne hivatalos menedzserem, őt dicsérném. De inkább azt gondolom, hogy a festészeti technikám miatt. Ami persze nem az én találmányom, bár folyton alakítom, hanem inkább az, hogy ritkán látni ilyen képeket galériákban, kiállítótermekben.

- Mit jelent a szó: fluid art?

- Röviden: folyatásos technika a festészetben.

- Hosszabban?

- Az akril festéket egy különleges hígítóval keverve visszük fel a vászonra. Nem ecsettel dolgozunk, hanem ráöntjük a festéket az általunk használt vászonra. Ezen belül sokféle technikáról beszélünk. Az anyagot széthúzhatjuk egy egyszerű lánccal, vagy billegtetéssel folyathatjuk. Így csodálatos színek és árnyalatok jöhetnek létre. Különböző adalékanyagokat használhatunk, amelyek sejteket, cellákat, hálókat hozhatnak létre.

- Ez így egy kicsit bonyolultnak, kaotikusnak tűnik.

- Pontosan. Ebben a művészeti ágban nem véletlenül jelent meg a káoszelmélet. Amikor a festéket rácsorgatjuk a vászonra, azonnal egy nagy káoszt látunk. Ezt a látszólagos összevisszaságot kell terelgetnünk úgy, hogy élvezhető műalkotás alakuljon belőle.

- Az alkotás ösztönös, jön magától, vagy bárki elsajátíthatja?

- Én 2019-ben találkoztam vele először. A világhálón kaptam kedvet hozzá. Próbálkoztam azonnal, de, ahogy a nagy filmsláger is mondja: „egyedül nem megy”. Ezért több tanfolyamon, stúdió-előadáson is részt vettem, így sikerült viszonylag nagy gyakorlatra szert tennem, sokat tanultam.

- Azóta csak ezzel a technikával dolgozik?

- Igen. Eddig több mint háromszáz képet készítettem, és nincs két egyforma. Annyira fantáziadús az anyag, óriási a lehetőségek rendszere, annyira bonyolult is és egyszerre egyszerű a mechanizmus, hogy nagyon szeretem csinálni. Soha nincs két egyforma kép. Hiába használjuk ugyanazokat a festékeket, hígítókat, a munka során minden esetben más jelenik meg végeredményként.

- Ha kiborítom a kávémat a parkettára, én már fluid art festő vagyok?

- Majdnem. Ha hozzá löttyint még egy kis tejet, majonézt, akkor talán. De minden viccet félretéve: akril festékről beszélünk, nem kapszulás kávéról.

- Mennyire költséges ez a tevékenység?

- Nem költséges, drága! A vászon, a festék, a hígító, a segédanyagok mind, mind pénzbe kerülnek. Éppen most fedeztem fel és ki is próbáltam egy Ausztráliából érkezett hígítót. Négy liter ötvenezer forint. A magyar megfelelője ennek a fele. Viszont az ötödik kontinensbéli más minőség.

- A mostani lesz a negyedik kiállítása.

- Igen, és nagyon örülök. Évente egy-két tárlatot tervezek. Álmom, hogy taníthassam ezt azoknak, akik kedvet éreznek hozzá. Remélem hamarosan ez is megvalósul!

F. G.

Szeptember 27-én, délután fél hattól a Freedom Közösségi Házban (Debrecen, Gázvezeték utca 50.) nyílik meg Ádám Éva alkotásainak tárlata. A fluid art egyik hazai képviselője Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező tárlatvezetésével mutatja be képeit.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.