Érzéki rúdtánccal a női kiteljesedés útján

Lovas Mária

A harmonikus kapcsolatban a férfi vezet, a nő inspirál. Mégis, hogyan képes teremteni a nő a párkapcsolatban? Mi kell ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk az örömléthez és ezáltal megélni nőiességünket? A válasz egyszerű. Nem kell hozzá más, csak te, egy mentor, egy eszköz és egy módszer.

- A tánc a lélek rejtett nyelve – hangzik a Martha Grahamnak tulajdonított, közismert idézet. A tánc segít megismerni önmagunkat, teret ad az önkifejezésnek, az egyéniség kibontakozásának. Erősíti a testet, levezeti a fölös energiát, de egyben fel is tölti a lelket. A tánc tehát sport is, művészet is egyben. Beszélgetőpartnerem LOVAS MÁRIA Érzéki Rúdtánc™ mentor, aki az általa képviselt megközelítésben abban segít, hogy megtanuljuk mi nők kizárni a külvilág zaját, miközben saját valóságunkba mélyülünk el, hogy felfedezzük a női minőségünket, erősségeinket, a bennünk rejlő erőt.

Egészen gyerekkorig nyúlik vissza a kapcsolatom Lovas Máriával, ezért engedjék meg nekem a kedves olvasók a bizalmasabb hangvételű beszélgetést.

Egy videó megosztással indult el minden…


- Szépségszalonod volt, amely teltházzal működött több mint tíz éven keresztül. Hetekkel, hónapokkal korábban lehetett csak időpontot foglalni hozzád, fodrászként. Egy sikeres és elismert életpályát hagytál magad mögött. Egyszer csak kiszálltál. Mi történt?

- Igen. Szépségszalonom volt, de nagyon régen vágytam kigyalogolni belőle. Nehezen hoztam meg a döntést, de tudtam, hogy a céljaim útjában áll. Éreztem magamban egy olyan küldetést, amit éppen kibontakoztatok mentorként. A szalon telt házzal üzemelt, öt hölggyel dolgoztam együtt. Egy alkalommal csapatépítés céljából elvittem őket egy rúdtánc órára. Teljes mértékben lazításnak indult az egész, egy féléven keresztül. Aztán belekerültem egy rúdsportos csoportba a Facebookon, ahol megosztottak egy videót, amin Oona Kivelä táncol. Nagy hatást gyakorolt rám, mert nem láttam azelőtt soha, hogy ezt így is lehet csinálni. Addig a pillanatig nem értékelnem a rúdtáncot, csak kikapcsolódásra használtam, nem voltak céljaim. Amikor azt a professzionális videót megláttam, valami átkattant bennem, harminchat éves voltam ekkor. Azt éreztem, hogy ez én vagyok, ezt én így akarom csinálni. Felébredt bennem egy nagyon erős vágy, majd elkezdtem gyakorolni: kombo, koreo, kombo, kombo, koreo… nem volt cél a versenyzés.

Magyar bajnoki cím…


- A sport rúdtáncban magyar bajnok lettél, és a rúdtánc világbajnokságra is eljutottál, mindezt alig két év alatt.

- Sporttagozatos voltam gyerekként és tornáztam, de a sport rúdtánchoz voltak hiányosságaim; például a nyújtás, lazítás. Alig két év alatt értem el a bajnoki címet következetes munkával. Részt vettem a világbajnokságon is, ami számomra nem a nyerésről szólt már, hanem a részvételről. Hiszem, hogy egy verseny nagyon jó keretet ad a gyakorlásnak. A világbajnokságon sorsolással választják ki a sorrendet, és az élet úgy hozta, hogy Oona Kivelä után következtem. A példaképem után, aki engem kimozdított és motivált. Abban a fél órában, amíg felkészültünk a bemutatóra, mellette gyakorolhattam… nekem ez mindennél többet jelentett.

Rúdtánc és rúdtánc között van különbség…


- Ha a rúdtáncra gondolok, egy erős, határozott, magabiztos nőt látok magam előtt, aki rabul ejti a szemem és arra gondolok, én is szeretnék így táncolni, de képtelen vagyok rá. Sokféle rúdtánc van, segítenél abban, hogy megértsük ezt a mozgásformát?

- Létezik sport rúdtánc, artistic rúdtánc, egzotikus rúdtánc. A sport rúdtánc tánc a teljesítményről, az artistic szorosabban az előadásmódról szól. Az említett műfajok közül az egzotikus rúdtánc ad teret leginkább a nőiesség kifejeződésének. Az általam képviselt „műfajt” egyik kategóriába sem tudnám száz százalékosan besorolni, mert nálam a hangsúly az önátadáson van. Amit rúdtánc nézőpontból velem elérhetnek a hölgyek, az egy folyamatos improvizációs rúdtánc, ahol a nőies mozdulatokon keresztül kapcsolódunk az erotikus energiához.

Saját műfaj születik, egyedülálló a világon…


- A sport rúdtáncban elért sikereid után, légtánccal foglalkoztál, de nem találtad meg benne önmagad. Aztán visszatértél egy saját műfajjal, az érzéki rúdtánccal, ami minden egyben, de azon túl mutat. Mi az érzéki rúdtánc?

- Az érzéki rúdtánccal másfél éve foglalkozom. Az utam során rájöttem és megfigyeltem, hogy az érzéki tánc egy lehetőség az önkapcsolódásra, ahol tisztán és egyszerűen teremtheted, ápolhatod a vonzó női minőséged. A rúdtánc különösen jó eszköze annak, hogy érzéki vagy akár erotikus módon közelítsük meg a női táncot. 36 évesen, amikor elkezdtem, nem tudtam volna még elképzelni azt, hogy én valaha így vállalom fel a nőiességemet, mint most 46 évesen. Sok gátlás volt bennem. Apró lépések vezettek az úton, követtem a vágyaimat. Az önismereti utam alatt megismert és megtanult módszerek segítettek az önfelvállalásban. Tapasztalataimat beépítettem az általam képviselt érzéki rúdtáncba. Az érzéki rúdtánc része a tánc technika, de a hangsúly az önkapcsolódáson van. Nagy hangsúlyt fektetek a közös munka során arra, hogy a hozzám forduló nők megértsék, mit is jelent kapcsolódni a jelen pillanathoz, és ebből tudjanak kapcsolódni a saját intimitásukhoz. Az érzéki rúdtánc kapcsolat önmagadhoz. Ez a lényege – elfedett minőségek megtalálása, amiből hagyjuk megszületni a mozdulatot. Autentikus mozdulatok, amelyek a sajátjaid. Az az energia, ami te önmagad vagy. A nőiesség kibontakoztatása a cél.

Érzéki rúdtánc mentor…

 

- Mesélnél nekünk a programról? Kell hozzá fizikai erőnlét, hajlékonyság? Saját rúd otthon?

- Nem feltétlen kell hozzá sem erő, sem hajlékonyság, csak te magad. Nem erőből és nem hajlékonyságból születnek meg a mozdulatok. A benned élő energiához kapcsolódunk. A három hónapos elköteleződés során a tánccal párhuzamos folyamatban útvonalakat keresünk az erőforrásaidhoz, amelyek hozzásegítenek a harmonikus élethez. A tanult módszerek szokássá formálódnak, és ezáltal részei lesznek az öngondoskodásnak. Ez hatást gyakorol az életükre, a kapcsolataikra. Megváltozik az érzékelésük, mélyebbé, sűrűbbé, telítettebbé, tartalmasabbá válik a körülvevő világ. Ezt a kinyílt érzékelést tudják belevinni a táncon kívül az életükbe, a párkapcsolataikba, a környezetükbe, a napi cselekvéseikbe. Mentorálásommal a program alatt ezt hívjuk életre. Ebben az anyagban megnyilvánuló, versengő, célorientált világban kifelé visszük a fókuszt. A női lét, az örömlét egy belső, befelé irányuló, testből megnyilvánuló örömlét. Az anyagi világban nehezen tuják a nők megtartani ezt az energiát. Személyes együttműködéseimben, ebben tudok segíteni, hogy ide visszakapcsolódjanak. Nincs szükség otthon külön rúdra, de vannak házi feladatok. Azt tapasztalom, hogy előbb-utóbb minden otthonba bekerül egy rúd, de nem feltétele a közös munkának.

- Egyéni programtervvel segíted a hozzád forduló nőket?

- Igen, egyéni programok, személyre szabott mentorálással. Az együttműködésünk egy része csak a rúdtánc. A másik fontos alapja az önkapcsolódás elsajátítása. Ez a két alappillér. De mivel a női teljesség kibontakozása a cél, segítek tisztábban rálátni a helyzetedre, és a program tartalmazza a szépségiparban megszerzett tapasztalataimra támaszkodó tanácsadást is. Tehát kívülről és belülről is teremtjük a vágyott női minőséget. A hitem az, hogy minden bennünk van, csak az utakat kell megtalálni hozzá. Ebben és ezen az úton vagyok én a mentora a hozzám forduló nőknek. De itt a munka nem áll meg, hiszen a berögzült szokásokat, mintákat nem lehet három hónap alatt átírni, folyamatosan gyakorolni kell, hogy beépüljön és szokássá váljon. Ami nem épül, az pusztul. Minden fejlődik és épül, amibe a figyelmünket beletesszük. A folyamat során segítek ezeket az útvonalakat bejáratni, és elérhetővé tenni a klienseim számára. A személyre szabott egyéni programom tiszteletben tartja mindenki jelenlegi kiindulópontját, a tempóját, így támogatja a biztonságérzetet, amely segíti az új nézőpontok, új szokások kialakulását.

Visszajelzések…

 

- Az általad megálmodott program már fél éve fut, működik. Vannak visszajelzések?

- Minden elvégzett munka mérője a visszajelzés. Saját zárt Facebook-csoportomban a klienseim saját videóüzenetekkel bátorítják a tagokat. Minőségbeli változásokról számolnak be, örömteli és kiegyensúlyozott életről. Elégedett vagyok, hiszen nem csak én látom a változást a mentoráltjaimon, hanem a saját környezetük is. A párkapcsolatok harmonikusabbá válnak, a nő megérkezik a női minőségéhez, a saját maga által teremtett egészséges önbizalomhoz. Az a meggyőződésem, hogy ha van egy nőiességgel kapcsolatos megakadás –ami nem pszichés megbetegedés -, azt mozgáson keresztül, új élményeken keresztül meg lehet oldani. Külsőben megnyilvánuló látható jele van mindennek, hiszen ha sétálunk az utcán és jön velünk szemben egy nő, látszik rajta minden: mit gondol?, mit érez?, milyen élethelyzetben van?, boldog vagy boldogtalan?, önbizalommal rendelkezik vagy épp annak hiányában van?, energikus vagy lehangolt?… stb. Járom az utam és bár a klienseim előtt járok, de még én is úton vagyok.

Támogató család…

 

- A választott utad semmiféleképpen nem szokványos út. A biztos szépségiparból fejest ugrottál valami merőben másba; magabiztosan az életbe és abba a meghívásba, amit éreztél. Ehhez a bátorsághoz szükséged volt támogatásra?

- A férjem a legnagyobb támogatóm, velem egy légtérben lélegzik, szoros életszövetségben élünk. Egy az értékrendünk és teljes elfogadásban támogat az utamon. Ha ő nem lenne, én nem tartanék itt. A lányomra is számíthatok, és ez boldogsággal tölt el.

A kapcsolat…

 

- Bizonyára nagyon sok női olvasónk kíváncsi arra, hogyan lehet felvenni veled a kapcsolatot? Hol tud az érzéki rúdtáncról bővebb információt szerezni?

- Fel kell venni velem személyesen a kapcsolatot a Facebook oldalamon keresztül. Itt osztok meg posztokat, amelyek meghívók a zárt csoportomba. Itt lehet olvasni a gondolataimról, a munkámról. Tedd fel magadnak a kérdést a posztjaimnál: - Van-e hozzá vágyad? Ha a válaszod: igen, úgy meghívás lehetek az életedbe én:

LOVAS MÁRIA Érzéki Rúdtánc ™ mentor.

https://www.facebook.com/lovasmaria.oldal

Loós Kati

(X)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.