Egy este - két kulturális élmény

Egy látványos pillanat

Az Ukrán Népi Táncegyüttes, a Virsky április 14. és május 11. között Magyarországon vendégszerepel. Hazánknak komoly megtiszteltetés, hiszen az együttes éves szinten alig két hónapot tölt Európában. Az Egyesült Államokban hódítanak. Április 19-én este a Kölcsey Központban léptek fel.

A Virskyt 1937-ben alapították. Virsky az odesszai operaház balettművészeként szeretett bele a néptáncba, hozta létre együttesét. Utódai és jelenlegi művészeti vezetője, Miroszlav Vantuh megtartotta az együttes örökségét. A társulat célja az ukrán folklór elemeinek összegyűjtése, hagyományaiban, táncaiban, zenéjében, népviseletében a nemzeti kultúra bemutatása. Kiváló művészi színvonal, szakmai tudás, profizmus, remek koreográfia és látvány, ruhák ejtik bámulatba a nézőket. Előadásukat bölcs és optimista, életvidám tartalom jellemzi. A társulatba jutni kiváltság. Az együttes tánciskolájába hatévesen kerülnek a kiválasztottak, tizenhét éves korukra érnek tökéletes táncosokká.

A korábban látottak és a különböző beharangozók alapján a nézők nem mindennapi látványra készülhettek. A táncosok nem is okoztak csalódást. A nyitóképben jelképesen sóval és kenyérrel köszöntötték a nézőket.   

A folytatás fergetegesre sikeredett. Táncaikban az ukrán nép mozgáskultúrájának minden jellegzetes motívuma bemutatásra került, a klasszikus guggolós figuráktól kezdve, a szédületes forgásokon át, a hihetetlen magasságú ugrásokig bezárólag. Ember el nem tudja képzelni, hogyan lehet guggolva kánkánozni, vagy guggolásból levegőbe terpeszt ugrani. Ők megtették. Az akrobatikus produkcióik megcsúfolják a gravitációt. A nézők elképesztő fizikai teljesítményeknek lehettek szemtanúi. A női táncosoknak is olyan kockahasat villantottak, hogy Rubint Réka megirigyelhetné.

Különösen érdekesnek bizonyult a férfiak háromméteres dárdákkal előadott koreográfiája és a nők színes kötelekkel előadott tánca, amikor nézők elképedve figyelték, hogyan lejtették végig a számot egyetlen gubanc nélkül.

A közönség hatalmas vastapssal honorálta a kétórás produkciót.

A táncelőadásra érkezők a Bényi Árpád teremben, kellemes kiegészítő programként dr. Márián Zoltán, a debreceni nyomozó ügyészség nyugalmazott vezetője gyűjteményét tekinthették meg. Márián fiatal kora óta gyűjti világhírességek fotóit, autogramjait. Zita királyné képétől kezdve a jelenkor nevezetes személyiségeinek fotográfiáig bezárólag több száz kép került bemutatásra. Csombe katangai diktátortól kezdve, Sukarno volt indonéz elnökön át Geraldine, az utolsó albán királynéig (különben magyar származású) széles a repertoár. A kiállítás külön meglepetése, annak ingyenessége.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.