Debreceniek focisikerei, a városon kívül

Móré Bendegúz

A cívisváros nap mint nap számos sportsikerrel gazdagodik. Ezúttal azonban olyan különleges és kiemelkedő labdarúgóeredményeket értek el a város szülöttei, amelyek valamilyen szempontból történelmi mérföldkövet jelentettek. Két fiatalember, két hatalmas eredmény – Móré Bendegúz szervezőként, Bereczky Bence pedig edzőként lehetett büszke művére.

Móré Bendegúz, a Socca Hungary kispályás labdarúgó szövetség regionális igazgatója. Az idei, 2022-es Socca kispályás labdarúgó világbajnokságnak Budapest, a fővároson belül pedig a Mázsa tér adott otthont. A Debreceni Egyetem sportéletében is főszerepet vállaló Móré Bende szervezőként vett részt a sikeres és népszerű eseményen, amely Brazília nemzeti csapatának győzelmével zárult, és a magyar kispályás labdarúgás történelmében egyedülálló mérföldkövet jelentett. Bende számára különösen nagy megtiszteltetés volt, hogy egyetlen vidéki szervezőként, Debrecenből érkezve vehetett részt az eseményen.

„A Socca számára hatalmas siker, hogy 40 országból vettek részt az eredményes és igen színvonalas világbajnokságon, ebből 8-12 olyan csapat volt itt Budapesten, amely a világ legelső vonalához, az elithez tartozik, mint például a brazilok, görögök, németek. Egy sportrendezvényt mindig kétfelől kell megközelíteni. Egyrészt, ha a vendégeink, mint csapatok, szurkolók, delegációk, ha jól érezték magukat, akkor már eredményes az esemény. Másrészt önvizsgálatra is szükség van, hogy esetleg hol maradtak hiányosságok az előző világbajnoksághoz képest. Ezekből a hibákból tanulunk, meg kell értenünk, miért követtük el és tanulunk belőle.” – fogalmazott Bendegúz.

A fiatal sportszakember arról is beszélt, debreceniként hogyan élte meg a kispályás világbajnokságot.

„Számomra – a szó pozitív értelmében – szakemberként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés volt, hogy a szervezőbizottságban vehettem részt a vb-n. Külön öröm, hogy mindezt debreceniként és egyetlen vidéki szervezőként élhettem meg. Mérföldkő az életemben és köszönöm a szövetségnek, hogy bíztak bennem. Külön megemlíteném, hogy a Debreceni Egyetem sportszervező hallgatói önkéntesként is kiemelkedő munkát végeztek.”

A közelmúltban azonban nem csupán a kispályás foci történetében, hanem Debrecen környéki, regionális nagypályás foci életében is hatalmas sikert ért el egy cívisvárosi fiatalember. Bereczky Bence a Monostorpályi vezetőedzőjeként vezette csapatát a MOL Magyar Kupa legjobb 64-es mezőnyébe. Sajóbábony és Tiszaújváros legyőzése után pedig igazi rangadót vívott a Monostorpályi. A Nyíregyháza látogatott a csapat otthonába. Debreceniként az edzőnek ez különösen is nagy élmény volt.

„A Tiszaújváros edzőjeként olyan szakember érkezett Monostorpályiba, akit korábban a Lokit is irányította – Vitelki Zoltán személyében. A 32 közé jutásért aztán megkaptuk a Nyíregyházát. Csaknem 800-an látták a helyszínen a mérkőzést, nem csupán helyi szurkolók, hanem az egész megyéből érkeztek szimpatizánsok. Aligha volt érezhető a két csapat közti osztálykülönbség. Jövőre is szeretnénk a főtáblára jutni.

Bence ugyancsak kitért, milyen volt mindez debreceni szemmel.

„Ez a történelmi mérkőzés nem csupán azért volt rendhagyó, mert a Szpari igen nagymúltú klub. Különösen megyénkben fontos helyi csapat számára, ha a nyíregyiekkel játszhat, a vonzereje is különösen nagy, főképp Debrecen térsége miatt, hiszen a Loki – Szpari rivalizálásnak is komoly történelme van. Megtiszteltetés volt ilyen színvonalú mezőnybe és mérkőzésekre kivezetni csapatomat.” – számolt be Bereczky Bence.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.