Cserép Zsuzsa Holló László-díjas

Cserép Zsuzsa átveszi a Holló László-díjat Ujváry Zoltántól

Aki ismeri, tudja: Cserép Zsuzsa, a Debreceni Egyetem népművelője, kulturális menedzsere, a művészeti közélet szorgos szervezője méltó a rangos elismerésekre. Közeledik pályája végéhez, s a város illetékesei (két éve?) megítélték neki a Debrecen Kultúrájáért díjat. Nemrég – a 75 éves Luczi János festőművész születésnapi kiállításának megnyitóján – megkapta a Holló László-díjat is.

Zsuzsa asszonynak a Holló László-kultusz éltetésében is volt része: rögtönzött meglepetéstárlatot rendezett a 80 éves Ujváry Zoltánt ábrázoló művészeti alkotásokból. (Ujváry Zoltán professor emeritus a Holló László-díj kuratóriumának elnöke, Holló László fogadott unokája, a mester művészetének szellemi és tényleges örököse.) Tárlatot rendezett a Holló László-díjas képzőművészek műveiből – a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körével karöltve.) Számtalan kiállítást hozott tető alá a Holló László-díjas képzőművészeknek az elmúlt harminc esztendőben. Ennyi ideje, hogy tárlatnyitókra hívja a művészetbarátokat, s kulturális-művészeti élményeket kínál az orvostudományi egyetem dolgozóinak és hallgatóinak.

A kuratórium kezdetben csak képzőművészeknek adott díjat, de csakhamar indokolttá vált, hogy kapjanak mások is, azok, akiknek komoly részük van a Kossuth-díjas ecsetmester, Debrecen díszpolgára, a halhatatlan expresszionista művész utóéletének elősegítésében.

Cserép Zsuzsa szívós, szorgalmas robotosa Debrecen kulturális életének, nem ismer lehetetlent. Az ő rendezvényein mindig van elegendő számú érdeklődő. Nem hagyja eltespedni az embereket, sokakat ismer személyesen, s nemcsak levélben invitálja őket a programokra, hanem rájuk is telefonál. Ha kell, értük megy a kocsijával, és haza is viszik őket. Örülnének az egyházak, ha a papjaik ennyire mennének a híveik után. Ha valaki huzamosan hanyagolja a tárlatokat, érdeklődik, csak nem beteg az illető, mi az, hogy nem művelődik, tessék csak színházba menni is – sokáig szervezte a színházlátogatásokat is.

Korábban nemcsak az elméleti tömbben szervezett tárlatokat, hanem a II-es számú kollégiumba is, a Mini Galériába. Hosszú évek óta az Élettudományi Galériát is működteti. Egy ideig a Szabó Magda könyvesboltba is szervezett kiállításokat. Mindig megadta a módját, méltóságát a programjainak, s mindenki komolyan vetten ezeket az eseményeket, mert látják, hogy Zsuzsa is nagyon komolyan veszi azokat. Most az ő nevéhez fűződik a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában havonta zajló irodalmi programsorozat is, e sorok írójának is több könyvbemutatót rendezett.

Ha valahol (gyakran és sok helyen) nincs elég érdeklődő egy kulturális eseményen, el-elhangzik: bezzeg lenne vendég, ha Cserép Zsuzsa lenne itt a népművelő!            

Erdei Sándor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.