„Csendes” szezon, nagy kaland végén

Csendesebb szurkolótábor biztatta őket  Fotó: DVSC Kézilabda

A DVSC Schaeffler szombat este befejezte a 2023-24-es élvonalbeli kézilabdaszezont. Az utolsó összecsapáson rangadó várt a Győr ellen hazai pályán drámai végjátékban vereséget szenvedő debreceni lányokra. A házigazda a bajnok Ferencváros volt, amely győzelmével megőrizte „tiszta” hazai mérlegét.

Meglehetősen változatos és különleges kiíráson van túl a piros-fehér leányhad. Bár az újabb érem ezúttal nem jött össze - negyedik pozícióban zárt a csapat –, számos nagy bravúrt is maga mögött tudhat Szilágyi Zoltán csapata. A nemzetközi porondon most is tisztesen helytálló Petrus Mirtillék a Bajnokok Ligája mezőnyében vitézkedtek, s arattak olyan győzelmeket, amelyeket sokan aligha írtak volna alá előzetesen a hazai bajnokság tabelláján Mosonmagyaróvárral nagyot küzdő Loki javára. Nem csupán a pályán történtek miatt volt különleges ez a szezon, hanem a lelátói életet illetően is. A debreceni kézilabda-ismerők és számos országos kézilabda-rajongó által alighanem ismert okoknál fogva ugyanis a szurkolótábor e szezonban nem volt jelen a Hódos tribünjén, valamint a riválisok csarnokának vendégszektorában, ebből fakadóan pedig meglehetősen megváltozott, jóval csendesebbé vált a Vasutas meccseinek atmoszférája.

Az őszeleji szezonkezdetkor a debreceniek nem titkolt célja volt a harmadik hely, ezáltal a bronzérem, illetve a biztos nemzetközi kupaindulás kiharcolása. Ebben a harcban sejthető volt, hogy a Móvár jelentősen meg fogja nehezíteni a cívisvárosiak dolgát. Ami a mezőnyt illeti, annak tagjai közül újból keleti rangadót vívhatott a hajdúsági gárda a visszajutott örök rivális Békéscsaba ellen. Ez utóbbi csapat aztán kifejezetten szerény teljesítménnyel szerepelt a szezonban. Elkezdődött tehát az idény, megszülettek az első győzelmek – épp úgy hazai mint nemzetközi porondon. Aztán nehéz ellenfelek sora következett, így a Győr, a Bietigheim és az Odense ellenében sem sikerült pontokat kiharcolni, ám meglepetésből, vagy mondhatnánk óriási robbantással sikerült az első bravúr: október végén a Lokival szemben elvérzett a Brest a Nagyerdőalján. Úgy tűnt, a csoportból való továbbjutás sem lehetetlen remény, akárcsak a bajnoki bronzérem. Ez előbbi tényt erősítette a bukaresti döntetlen, valamint a piros-fehérek előtt álló hazai riválisok elleni tisztes, magabiztos helytállás. Aztán jött 2024…

A BL-ben Debrecenben vérzett el a Győr, majd a Magyar Kupában bronzéremmel zártak Vámos Míráék. Akárcsak a BL-csoportban előkelő helyen, amely pozíció továbbjutást ért – a Kristiansandig vezetett az út, amely kihasználta Debrecenben megszerzett, mindössze egy gólos győzelmét, és, bár a DVSC Schaeffler bravúros döntetlennel tért haza a norvég sztárcsapat otthonából, a debreceni BL-kaland befejeződött. Nem úgy a magyar bajnoki. Rendkívül kemény időszakban kellett helytállnia a csapatnak, hazai meccsdömpinggel. A tavasz hét debreceni sikerrel kezdődött, mígnem a hajrában a két, egyébként rendre jócskán megleckéztetett zöld-fehér gárda várt az alföldiekre. Először a Győr látogatott a Hódosba, majd a Fradi a Népligetben nézett farkasszemet a cívis hölgyekkel. Az ETO szerencsével tudott nyerni Debrecenben, ez pedig épp elég volt, hogy minimális esély maradjon a debreceniek számára a harmadik hely eléréséhez – ám a ferencvárosi botlással ez a remény is szertefoszlott. Negyedik helyen zárt a Loki.

Ami a keretet illeti, alapemberek maradnak és távoznak egyaránt, míg új harcosokból sem lesz hiány a Lokomotív fedélzetén. Amely hír talán a legnagyobb bombaként robbant a kézilabda-köztudatba, hogy az ifjú sztárirányító Vámos Petra a klassziscsapat Metz alakulatánál folytatja felívelő, korántsem eredménytelen pályafutását. Az átlövőpozíció is átalakul, hiszen mind Planéta Szimonetta, mind pedig Kácsor Gréta és Elinora Johansson távozik a cívis városból, ám helyettük neves légiósok teszik át székhelyüket a Hódosba. Balátlövő pozícióba a svéd nemzeti válogatottba is hivatalos Kristin Thorleifsdóttir érkezik a Lokihoz, akárcsak a francia olimpiai bajnok jobbátlövő Oceane Sercien-Ugolin és a súlyos sérülést szenvedett Hámori Konszuéla pótlására „siető” osztrák válogatott Kristina Dramac. Irányító posztra az utánpótlás Mosonmagyaróvárról érkezik a már cívisvárosban tartózkodó Tóth Nikolett személyében. No, nem csupán játékoscserékről van szó, hiszen több alapemberrel is szerződést hosszabbított a klub. Catherine Gabriel is a Loki kapuját védi egészen 2025 végéig, a kapitány Hornyák Dóra további egy esztendőre írt alá, míg az ifjú Csernyánszki Liliána és a rettegett heteslövő jobbszélső Töpfner Alexandra egyaránt 2026-ig marad az alakulat kötelékében.

Tagadhatatlan, tartalmas és különleges szezon fejeződött be. Szeptemberben pedig érkezik a folytatás. Addig azonban hátra van még egy Olimpia is, amelyen a DVSC Schaeffler is képviselteti magát női kézilabda terén.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.