Celebvihar, médiaátok

Azahriah - milyen értéket képviselnek?

Megcsalta, szakítottak, összejöttek, beperelte, kimondta, elkezdődött, vége… és még sorolhatnám ezeket az alighanem közhelyessé vált bulvárjelszavakat. Kétségtelen, hogy ezek az elfajzott tabloidkifejezések uralják napjaink közéletét.

Annak idején, még a századforduló környékén (19-20.), a polgári nyilvánosság tömegmédiavihar miatti visszaszorulásának kezdetén komoly médiaviták folytak, hogy mi számít magaskultúrának és mi a populáris, vagy tömegkultúra, és ezek egymásra milyen hatással vannak. Akkor aligha gondolta volna bárki, hogy a néhány évtized múlva elterjedő bulvár, vagyis akkor még tabloidmédia a 21. századra, napjainkra mennyire csöpögőssé, értéktelenné és kivédhetetlenné válik majd.

A napokban fejeződött be a színészóriás Johnny Depp pere Amber Hearddal szemben. Persze, érthető, hogy ez az esemény tematizálta hónapokig a világ bulvársajtóját, és alighanem még az is hallott róla, aki egy cseppet sem foglalkozik ezzel a fajta világgal. Mégis ott a háttérben, hogy Deppnek minden bizonnyal nagy szüksége volt egy efféle felhajtásra, hogy újra régi fényében forogjon közszájon a neve. No, de az alapprobléma nem is ez. Sokkal inkább a bulvár tragikus helyzete. Hosszú Katinka egykori társa, Shane Tusup és Szabó Gyula lánya, Szabó Zsófi kapcsolata véget ért, ez a hír pedig nem csupán a színes-szagos bulvárlapok címlapját uralta hosszú hetekig, de a kereskedelmi média is vezető hírként számolt be róla. Annál inkább aggasztó, hogy az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi adó a múlt héten még mindig előbbre sorolta ezt az információt, mint a legendás Haumann Péter halálhírét.

Ennek a bulvárviselkedésnek a másik rendkívül kellemetlen oldala a végletes „szépítés”. Berki Krisztián halála természetesen megdöbbentő volt, hiszen fiatalon hunyt el a botrányoktól sem mentes életű celeb. Mégis kevesen akarták megérteni, vagyis elfogadni, hogy Berki, akarom mondani „aBerki” életének meghatározó része volt számtalan szintetikus kábítószer, tömegnövelő. Miért? Mert a bulvársajtó erről nem szeretett volna tudomást venni és oly módon tálalta az információkat a rajongók elé, ahogy azt ők meg szerették volna kapni.

Egy másik eset, amely alighanem saját bekezdést érdemel a fiatal énekes sztár Azahriah esete a Szolnoki Palacsinatfesztiválon. Hogy pontosan mi is történt, az nem igazán tűri az efféle „nyomdafestéket”. Sokkal inkább elég, ha csupán annyiban merítjük ki a történetet, hogy a főszereplő nem is feltétlenül az előadó és aznap esti barátnője, hanem maga a toi-toi mobilvécé, amely mögött mindez történt. Hát nem abszurd, hogy ez a már-már kínosan alpári sztori uralja a bulvár közvéleményt?

Három igen neves és felkapott médiasztárról esett szó. És mi a helyzet a kevésbé népszerűekkel? A Blikk két héttel ezelőtt fő helyen kínálta elénk: egy hétvége alatt tíz koncertet is lenyomtak a mulatós sztárok. Talán Kis Grófo? Többek között. Bunyós Pityu? Ő épp nem. A húzónév Kaczor Feri volt. Igen. Kaczor Feri nevét olvashattuk a Blikk egyik kiemelt posztjában, cikkében, mint a mulatósvilág immár „egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze” nevét.

A közélet pedig eltörpül e cikkek mellett, és lehetetlen kibogarászni azokat az információkat a tömött hírzuhatagban, amelyektől egy kicsit talán előbbre is léphetne az ország. No, nem azt mondom, hogy Orbán Ráchel legújabb ruhájától, vagy Jakab Péter krumplistésztájától boldogabb lenne a magyar ember. Mégis érezhető a kommentekből, a megosztásokból, hogy a „besikerült” életű celebek jólététől szóló hírek hatására egyre nő az irigység és az elégedetlenség a médiafogyasztókban, különösen a bulvár olvasóiban. Nem a minőség miatti elégedetlenség. Sokkal inkább rájönnek, hogy Magyarországon nincs középosztály, egyre inkább két táborra oszlik a társadalom: valakinek „valamiért” minden, valakinek semmi…

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.