A bölcsészlét időtállósága

Énekes András egyetemi oktató előadása

A pénteki Kutatók Éjszakája után elmondhatja a Debreceni Egyetem: még mindig az ország egyik legszínvonalasabb és legélményszerűbb oktatását, kutatását kínáló felsőoktatási intézménye. Ez meglátszik a Bölcsészettudományi Kar Kutatók Éjszakája programjainak népszerűségén is. Elfogult jegyzet egy bölcsésztől – a további tudományágak felé minden tiszteletet megadva és fenntartva.

Hogy ki volt Halmos Béla? Milyen érzés lehet tanárként először a katedrára állni? Milyen 2022-ben egy táncházon részt venni? A Debreceni Egyetem BTK-n minderre választ kaphatunk és kaphattunk. No, nem csupán ezen az egy napon, amikor az egyetem termei a középiskolások számára is kitárultak. Hanem hallgatóként órákon, a mindennapi egyetemi életben. A bölcsészet alighanem az egyik legősibb tudományág, mint az ősi retorikát, filozófiát magában foglaló irány. Ráadásul a jövő generációinak neveléséhez is elengedhetetlen a bölcsészképzés, amelyre a Debreceni Egyetem kiváló lehetőséget nyújt. A Kutatók Éjszakáján pedig a főépületben megrendezett programok népszerűsége is mutatja. Ha példákat szeretnénk hozni, a tanárképzési előadásokat, a néderlandisztikai programokat, de akár a kommunikáció-média szakterületét is említhetnénk, amelyeken egész este összesen többszáz diák vett részt. Akadtak olyan prezentációk, rendezvények is, amelyekre egész osztályok voltak kíváncsiak, sőt, tanáraikkal együtt vettek részt a programokon, hogy belessenek a felősoktatás „kulisszái” mögé. A Bölcsészettudományi Kar pedig azt a tudásanyagot és jövőépítő feladatot bízza hallgatóira, amelyet továbbadva a jövő oktatói, nevelői, szellemi szakemberei kerülhetnek ki többek között.

Bár jelenleg úgy fest, a tanárok helyzete nem túl kecsegtető hazánkban, elképzelhetetlen a jövő úgy, hogy ne legyen megfelelő mennyiségű pedagógus, akik a következő korosztályok értelmiségét nevelik fel. Mindezen túl pedig kétségtelen, hogy médiaszakemberekre, tolmácsokra, vagy akár történészekre és politológusokra mindig szükség lesz, hogy biztos talajon álljanak az eljövendő évtizedek – akár századok – humán műveltségterületéhez tartozó közügyei. A Kutatók Éjszakája immár egyszerre kettő rendkívül számottevő tényt bizonyított ismét: a bölcsészet épp oly fontos és megkerülhetetlen tudományág, mint például a természettudományok, a Debreceni Egyetem pedig továbbra is megfoszthatatlanul tartja helyét a hazai és nemzetközi felsőoktatási elitben.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.