Biztonságról, kiegyensúlyozottságról, fejlődésről volt szó a közgyűlésben

Talán jut pénz erre a szégyenfoltra is

Debrecen, 2015. február 26., csütörtök (MTI) - Elfogadta a debreceni önkormányzat idei költségvetését csütörtöki ülésén a város közgyűlése. Az 52,6 milliárd forint bevételi és kiadási főösszegű büdzsét 26 igen, 2 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a fideszes többségű testület.

Nemmel a Demokratikus Koalíció két képviselője voksolt, a Jobbik és a Civil Egyesület képviselői tartózkodtak.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a költségvetés előterjesztésekor hangsúlyozta, hogy Debrecen idei költségvetése biztosítja a város biztonságos működését, kiegyensúlyozott fejlődését, és gondoskodik a városlakókról.

Kiemelte: beruházásokra 5,7 milliárd forintot fordítanak idén, a városüzemeltetés pedig csaknem 2,5 milliárdba kerül. Miután a kormány átvállalta az önkormányzat korábbi hiteltartozásait, hitelfelvételt  az idén nem tervez az önkormányzat.

Az Integrált Településfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti időszakban Debrecen rendelkezésére álló 43,3 milliárd forint fejlesztési forrásból ebben az évben várhatóan 3-4 milliárd forintot használnak fel - mondta Papp László.

A polgármester felsorolása szerint idén befejezik a belvárosi Ady park rekonstrukcióját (92 millió forint), a nyugati kiskörút második ütemének építését (2,7 milliárd forint), a régi városháza felújításának első ütemét, folytatják a panelprogramot, és folyamatban van a főpályaudvar megvalósításának előkészítése (507 millió forint).

Az intézmények energetikai fejlesztésére több mint 600 millió forintot fordítanak, kerékpárutak építésére 218 millió forintot költenek ebben az évben, 70 millió forint értékű beruházással pedig felújítjuk a Tóth Árpád gimnázium tanuszodáját.

Papp László kiemelte, hogy folytatódik a kertségi fejlesztési program annak érdekében, hogy tovább javuljon  az ott lakók életminősége: útépítés, játszóterek és parkok fejlesztése, a közvilágítási hálózat bővítése, a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése szerepelnek a tervekben.

Több mint ötezer debreceni gazda régi igényét valósítja meg az önkormányzat a mezőőri szolgálat létrehozásával és működtetésével, amely az idén ugyancsak a kertségi fejlesztési program keretében valósul meg - emelte ki Papp László.

Hozzátette: a költségvetés tervezése során arra törekedett a város, hogy kötelező és önként vállalt feladatait továbbra is változatlan színvonalon lássa el. Debrecen sportéletét 706 millió forinttal segíti az önkormányzat, míg a kulturális életre 4,5 milliárd forintot fordítanak.

A „gondoskodó város” kapcsán kiemelte: bár 2015. március 1-jével változások lesznek a szociális ellátórendszerben, a rászorultságot figyelembe véve Debrecen önkormányzata saját forrásból továbbra is annyit fordít a szociális ellátásokra, mint az elmúlt évben: több mint 510 millió forintot.

A hátrányos helyzetű gyermekek hétvégi étkeztetésére 4 millió, nyári üdültetésére pedig 5 millió forintot szánnak. Közel 20 millió forint áll rendelkezésre az úgynevezett kismamabérletek támogatására, ami a kisgyermekes édesanyák utazását teszi olcsóbbá a helyi tömegközlekedésben. Továbbá 230 millió forinttal támogatják a 70 éven felüliek szemétszállítási díjának kifizetését. Összességében a szociális rendszer finanszírozása 1,8 milliárd forintba kerül a városnak - ismertette Papp László.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.