Befejeződött a Déri Múzeum korszerűsítése

Újra régi pompájában

Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2008 márciusában pályázatot nyújtott be az Észak-alföldi Operatív Program keretében a „Déri Múzeum modernizálása a régió európai örökségének bemutatása céljából” címmel. A kedvező elbírálás alapján, az Európai Unió és a magyar Kormány 617 836 343 forint támogatást nyújtott a projekt megvalósítására.

2010. augusztus 16-án az akkori kedvezményezett Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség megkötötte a projekt támogatási szerződését. A megállapodásban foglalt feladatok megvalósultak, a projekt lezárult.

A jogszabály-módosítások miatt két alkalommal történt jogutódlás a beruházás ideje alatt. 2012. január 1-jétől a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ lépett jogutódként a kedvezményezett helyére, majd 2013. január 1-jétől Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata vette át a projekt megvalósításával kapcsolatos feladatokat.

Az installáció kivitelezéséhez 2015 januárjában további 92 675 452 forint összegű többlet-támogatásban részesült a projekt, valamint a szükséges önerő biztosításához mindösszesen 17 675 598 forint EU Önerő Alap-támogatást ítéltek meg Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata részére.

A projekt célja a régió európai örökségének bemutatása, mely az eredményes attrakciófejlesztéssel, a múzeum műszaki felújításával és a kiállítások együttes megújításával valósult meg. A fejlesztés eredményeként igényesen és korhűen felújított, akadálymentesített múzeumi épület jött létre. A Déri Múzeum kiállításait átépítették és új attrakciókat alakítottak ki. Korszerűsítették az épület teljes elektromos és gépészeti rendszerét, kicserélték a külső nyílászárókat, megújult az épület homlokzata és a Díszterem. A pinceszinten új kiállítási teret – a Csodakamra (Wunderkammer) – alakítottak ki. A kiállítások installációi, az egyes termekhez kapcsolódó belsőépítészeti megoldások fokozzák a hatást. A látogatók kényelmét szolgáló belső átalakítások is történtek: akadálymentesítették az épületet, valamint kávézót és korszerű alagsori WC-csoportokat alakítottak ki.

A fejlesztés eredményeként a korszerű, akadálymentes múzeumi épületben új látványelemekkel bővült állandó kiállítások, új technikai tartalmakkal felszerelt időszaki kiállítási termek, és egy új kiállítási tér, a Csodakamra fogadja a látogatókat.

A projekt megvalósulása hozzájárul ahhoz, hogy a Déri Múzeum újra a város egyik legfontosabb közösségi tere legyen.

Pénzügyi adatok:

Megítélt támogatás: 710 511 795 Ft

Elfogadott projekt összköltség: 789 457 550 Ft

EU Önerő Alap-támogatás: 17 675 598

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.