Barroso Londonban: szabad mozgás nélkül nincs egységes piac

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2014. február 14., péntek (MTI) - Az EU-állampolgárok szabad mozgása nélkül nem lehet fenntartani az egységes uniós piacot - mondta péntek este Londonban az Európai Bizottság elnöke.

 

    José Manuel Barroso, aki a tekintélyes London School of Economics egyetemen tartott előadást, az uniós bevándorlással kapcsolatban Londonnal folytatott vitákra utalva kijelentette: tudatában van annak, hogy a szabad mozgás terheket ró a helyi közösségekre és szolgáltatásokra, és visszaélések is történnek e joggal. A tagállamok kormányainak azonban a jelenlegi EU-szabályok alapján is számos lehetőségük van arra, hogy e visszaélésekkel szemben fellépjenek, az EU pedig pénzügyi támogatást tud nyújtani a problémák kezeléséhez - hangsúlyozta.  Barroso szerint ugyanakkor a bizottság az emberek szabad mozgásához fűződő jog érvényesítésének kérdésében "abszolút hajthatatlan". Az Európai Unióban négy alapvető szabadságjog létezik: az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása, és "mindegyikre szükségünk van" - mondta.  "El lehet-e képzelni egy olyan helyzetet, hogy a javak, a tőke és a szolgáltatások szabadon áramolhatnak New Yorkból Kaliforniába, az emberek azonban nem?" - tette fel a kérdést.

    Hangsúlyozta: nem szabad olyan helyzetet sem teremteni, amelyben Európa lakói első- és másodosztályú állampolgárokká válnak, és csak a magasan képzettek mozoghatnak és dolgozhatnak szabadon az EU-n belül, az alacsonyabb képesítésűek nem.   A korlátozásokat célzó brit törekvésekre utalva Barroso kijelentette: ugyanannyi brit állampolgár él más EU-tagállamokban, mint ahány külföldi uniós polgár él és dolgozik Nagy-Britanniában.

   A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció az utóbbi hetekben sorra jelentette be az EU-polgárok nagy-britanniai letelepedési feltételeinek szigorítását és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének átalakítását célzó intézkedéseit és terveit.   David Cameron brit kormányfő november végén a Financial Timesnak írt cikkében részletesen is ismertette e terveket. Cameron szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU központi, ám nem minden feltétel nélküli alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását, és amely "lelassítja" a hozzáférést egymás munkapiacaihoz mindaddig, amíg nem lehet biztosra venni a nagyon nagyarányú migráció elkerülését. A brit miniszterelnök szerint meg lehetne követelni például, hogy az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelme vagy gazdasági teljesítménye elérjen egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik számukra a munkavállalás más uniós országokban.

    London e korlátozási tervek miatt az utóbbi hetekben többször is komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit politikusok.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.