Barna Attila

Barna Attila

Barna Attila a 10-es körzet jelöltje újságíró, pedagógus. Debrecenben született, de Salgótarjánban nőtt fel, ott érettségizett, majd visszatért a cívis városba, ahol a tanítóképző főiskolán diplomázott. Egy év könyvtári, egy év művelődési házbeli, egy év tanítói munka után gyakornok lett a Hajdú-bihari Naplónál. Az újságíró iskola elvégzése után végigjárta a szamárlétrát: munkatárs, rovatvezető, olvasószerkesztő, felelős szerkesztő, majd leépítés. Azóta az újságírás mellett vidéki és helyi lapok szerkesztésével, könyvkiadással, kommunikációs és ahhoz közeli témák oktatásával foglalkozik. A Díszpolgár internetes magazin főszerkesztője (www.diszpolgar.hu). Izgalmas, szép terület, de a legjobb mindben, hogy segíthet az embereknek – ezt vallja.

- Az újságírás is egyfajta közéletiség. De azért nem képviselőség…

- Így igaz. Sok éven át voltam önkormányzati tudósító. A munkám alatt megtapasztaltam, hogy az önkormányzati képviselőtestületbe nagyon sok „véletlenül” bekerült, oda nem való ember van, aki nem tud és nem is akar érdemben hozzájárulni a város jobb életéhez. Remélem, hogy én aktívabb és hasznosabb leszek!

- Pártok nem keresték meg?

- Szerencsére nem, de azért nem félek tőlük. Az elvakult pártkatonáktól sokkal inkább. Soha nem voltam tagja egyetlen pártnak sem, és 52 éves fejjel azt gondolom, nem is leszek. Mert a pártok elhagynak. Változik a programjuk, érdekszövetségek köttetnek, ami nem biztos, hogy az én értékrendemet követi. A DISZ rugalmas, keresztény alapú értékrendje viszont nagyon jó támaszt nyújt az én világlátásomnak, a DISZ vezetőjét dr. Dobrossy Istvánt pedig „ezer” éve ismerem, és soha nem csalódtam sem a szakmai tudásában, sem az emberségében. Ez utóbbi pedig különösen fontos számomra. Hát ezért DISZ.

- Mi az, ami nem jó városi szinten?

- Nagyon sok tennivaló van. Az egyik a kommunikáció, a korrekt sajtó, az információáramlás hiánya. Az nem lehet, hogy Debrecen nem tud, nem akar magának egy független, pártokhoz nem kötődő újságot, tévét, rádiót, elektronikus hírlapot eltartani! Ezt meg kell teremteni! A városban zajló eseményeket, felhívásokat el kell juttatni az emberekhez. Vannak kertséget, városrészek, ahol az ott élők semmit nem tudnak a városban folyó ügyekről. Így bele sem szólhatnak saját ügyeikbe. Nem jó a közlekedés, sok helyen ésszerűtlen. Gyalázatosan rosszak az utak. Iszonyatosan sok az üres, kihasználatlan városi ingatlan, ezekkel kezdeni kell valamit, a DISZ-nek meg is van az elképzelése. Rossz, vagy inkább semmilyen a tömegkulturális, szórakoztató élet. Az egész nyár úgy telt el, hogy semmi nem volt a milliárdokért megépített főtéren. Akkor meg minek jöjjön ide a turista, meg miért menjen be hét végén a kertségből, külterületről vagy csak a szomszéd utcából a debreceni? Ezen is változtatni kell! Nagy a különbség a város különböző területein élők ellátottsága között, ezt is helyre kell hozni.  

- És a 10-es körzet?

Több mint tíz évig éltem a Tégláskertben, és sok barátomhoz, ismerősömhöz ma is visszajárok. A 10-es körzet úgy, ahogy van, de főleg a Tégláskert, nagyon elhanyagolt. Azt érzékeltem, hogy a Tégláskerttel mostohagyerekként bánt az önkormányzat, nem sikerült például egy húsz méteres szilárd járósávot lerakni 12 év alatt a Szepesi utca sarkától a buszmegállóig. Életveszélyes, nem uniós szabványszerű az egyetlen játszótér. Megszűnt az általános iskola, nincs dohánybolt, bár én soha nem cigiztem és a trafikmutyit is megvetéssel kezelem, de hát nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a körzetben sok olyan ember él, aki dohányozik, és az ő igényeiket is ki kell elégíteni. Gyalázatos állapotban van a Vértesi kastély, évtizedes ígérgetés után is omlik-romlik az épület, a város szégyene.  Hosszú évek óta kihasználatlan a salakmotor pályával szembeni, úgynevezett majorsági föld. Nincs a környéken sportolási lehetőség, szabadidős tevékenységre terület. Elég ennyi? Pedig a körzet többi részéről még nem is beszéltem.

De inkább képviselőként folytatnám a felsorolást, és a rengeteg hiányosság pótlását, ha megbíznak bennem.

A DISZ és dr. Dobrossy István polgármesterjelölt támogatja