Bajnok ellen csak elegánsan

Bognár Kristóf akcióban  Fotó: DEAC

A hosszú várakozás után végre hazai pályán is megkezdte szereplését szeptember 8-án a DEAC NB1/A csoportos kosárlabda-csapata. Felkészülési találkozón a román bajnok CSM CSU Oradea ellen 10 pontos győzelemmel debütáltak a cívisvárosiak az Oláh Gábor utcai csarnokban.

Első ránézésre igen nehéz megmondani, hogy mi volt a találkozó legkiemelkedőbb ismérve, hiszen erősen dőlt a papírforma, Borisov gálázott és a román bajnokkal közvetve a magyar kosárlabda elitjét is felülmúlta a Debreceni Egyetem együttese, ugyanis a nagyváradiak néhány napja a Szegedet, az Albát és a magyar címvédő Szolnokot is megverték.

Győzelmi reményekkel utaztak a román címvédők Debrecenbe, de lelkesedésük korán gyengülni látszott, hiszen a felnőttek derbije előtt az Oradea utánpótlás csapata vereséget szenvedett a debreceniek ellen, majd 19 órakor következtek az elsőosztályúak.

A feldobás után a vendégek szereztek labdát, majd ők is nyitották pontokkal a meccset, de a 4 pontos hátrányt hamar ledolgozta a DEAC és 5 perc elteltével már 6-6 volt az állás. Innentől végig uralta a csapat a meccset.  A nyáron a Falco együttesétől érkező légiós, Milos Borisov (24 pontig jutott, ezzel a meccs legeredményesebb játékosa lett) az első negyed már ezen szakaszától kezdve remek formában játszott és azonnal a hazai csapat vezérévé vált. Már az első negyed végén 10 pontos előnnyel fordultak a Berényi-tanítványok (22-12). A második játékrész ismét az egyetemről szólt, hiszen az új légiósok, az argentin magas ember Amigo és a kanadai Manigat is remek játékkal és magas pontátlaggal mutatkozott be a csaknem teltháznyi publikum előtt. A DEAC remekül használta ki a Nagyvárad hibáit - sok labdaszerzéssel, pontos passzokkal, védhetetlen betörésekkel 24 pontig jutottak a mindössze 8 pontot összehozó piros-kékek ellen (46-20).

A harmadik negyedben érzékelhető volt némi lazulás vagy talán fáradtság a fekete-fehér gárda részéről. A vendégek látótávolságon belül kerültek, kíméletlenül kihasználva a DEAC figyelmetlenségeit. A tavalyi szezon közönség kedvencének választott Velkey János kisebb hibákkal szállt be a második félidőbe. A pontatlan átadásokból labdát szerző román bajnokok ezeket kíméletlenül kihasználták és nyerték a negyedet (12-30), de Velkey hamar feleszmélt a nagyszünet okozta kiesésből és fontos triplával, gólpasszokkal járult hozzá a kissé megcsappant előny megtartásához (58-50). Az utolsó játékrész ismét szoros viadalt hozott, de Berényi mester négyes cseréje új löketet adott a csapatnak, így vissza tudtak térni a magabiztos ziccerezéshez, erre pedig ismételten nem érkezett elegendő válasz. A negyedet 19-17-re a DEAC nyerte, a meccs végeredménye pedig 77-67. A román csapat legeredményesebbje a 18 pontig jutó Karianuskas volt.

Az összecsapáson bemutatkozott a mindössze 17 éves debreceni nevelésű Balázsi Soma, a nyáron profi szerződést aláíró, korosztályos válogatott Tóth Bence és az ugyancsak itt nevelkedett Godwin Omenaka is. Hármójuk közül csak utóbbinak sikerült pontot szereznie, de játékban mindhárom fiatal tehetség erős pluszt ad a maga kiemelkedő gyorsaságával és mozgékonyságával a csapat összjátékának.

A svéd válogatott mérkőzése miatt nem lehetett itt az ugyancsak nyáron érkező Ramstedt, és a pénteken megérkezett Dugat sem volt még játékra kész.

A lelátóról: Sajnos túlzás lenne azt állítani, hogy a 2017-18-as szezonban kosárhangulat uralkodott a DEAC meccsein. Többnyire taps, magányos dob és néhány kósza rigmus tette hangossá a csarnokot. Ennek azonban úgy tűnik, vége, hiszen már az első hazai felkészülésin összeállt a leglelkesebb szurkolók magja, hogy a dob mellett hangjukkal is biztassák a csapatot. Ahogy a meccs haladt előre, ez a néhány fős csoport egyre nagyobb támogatást kapott a közel ezres publikumtól. Annál nagyobb jelentősége volt ennek, hogy a vendégek sem érkeztek szurkolók nélkül, ráadásul a két tábor ezúttal egymás melletti szektorokban kapott helyet. A kis távolság parádés hangpárbajt eredményezett, de a cél csakis a csapatok biztatása volt.

Kétségkívül kijelenthetjük, hogy a Debreceni Egyetem kosárcsapata brutális erősítésen esett át a nyáron. Két felkészülési találkozóból kettőt megnyert eddig a DEAC ráadásul mindkettőt olyan csapat ellen, akik joggal állhattak ki nagyobb, papírforma szerint győzelmi reményekkel. A Szeged ellen a tavalyi szezonban minden alkalommal kikapott a DEAC, a Nagyvárad pedig felkészülésin ugyancsak a Szegeden, emellett az Alba Fehérváron és a címvédő Szolnoki Olajon is felülkerekedett.

A bombaformában lévő Debrecennek és a Szegednek újra lesz dolga egymással, hiszen a SZEDEÁK hazai pályáján is meglátogatja a fekete-fehéreket, szerdán 18 órától az Oláh Gábor utcán.

marci

DEAC – CSM CSU Oradea 77-67 (22-12, 24-8, 12-30, 19-17)

DEAC: Manigat 12/3, Velkey 11/3, Borisov 24/6, Bognár 7, Amigo 11 cserék: Polyák 6, Omenaka 2, Kósa 2, Tóth -, Balázsi -.Kozák -.

Oradea: Richard 14/3, Valeika 8, Gavila 9/6, Karianuskas 18/9, Fometsku – cserék: Petrescu -, Lazar 10, Pasalic 8, Melut -.

Berényi Sándor: Az első félidővel nagyon elégedett voltam, s bár egyik csapat sem játszott teljes kerettel, voltak kifejezetten jó periódusaink. Egy ilyen jó első húsz perc után már-már törvényszerű a visszaesés, de a végére újra magunkra találtunk. (forrás: DEAC)

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.