Az „aha”, a Loki és a GNL

Vannak, akik nehezen tűrik a pofátlanságot

A látszattal ellentétben a rébuszok összefüggnek, a történetek kibontásakor értelmet nyernek. Ami összetartozóvá gyúrja, az a vásárlás, bár a helyszínek különbözőek.

TESCO-ban járva a vásárló gyakran hallhatja a TESCO Kisokost, az áruházlánc hangos ismeretterjesztőjét. Egy-egy érdekesség közlése mindig egy „aha, aha, aha”-val kezdődik és fejeződik be. Hosszú ideig tévhitben élve úgy gondoltam, az információk „aha” élményét tuningolja a kezdet és vég. Így is van, ám a hang eredetét hosszú ideig homály fedte, mígnem nemrég a Petőfi Rádió „Talpra magyar” reggeli műsorában Harsányi Leventéék megadták a titok nyitját. Azon a napon olyan slágereket gyűjtöttek, melyekhez rendelt koreográfiák divattá váltak. Gondoljunk csak a „Lambada”-ra, vagy az esküvők elmaradhatatlan vonatozására (Demjén Rózsi: Szerelmvonat). Egy hallgató a német Trió együttes 1982-ben napvilágot látott „Da, Da, Da” c. számára hívta fel figyelmüket. Szerinte anno az egy trágyataposó nóta volt. Az nem derült ki, miért taposó, de a kétakkordos, gyermeteg dallamú szerzemény első pillanatai meghozták számomra a választ, a sláger ugyanis úgy kezdődik: „aha, aha, aha”.

Az Auchanban vásárolva, a kassza előtti utolsó állomás mindig a könyv- újságrészleg.

A műveket bemutató polcokat vizslatva bukkantam rá a „Loki” c. kiadványra. A cím láttán vártam a piros-fehér színű borítót, a csapat, Herczeg András, esetleg a stadion képét. Tüzetes vizsgálat után sem találtam semmi ilyesmit, ellenben két, levegőben küzdő harcos látványa kíváncsivá tett. A rejtélyt leleplezendő, a könyvet a polcról leemelve, belelapoztam. Fantasztikus történetet tartalmazó képregényt tartottam a kezemben. A skandináv mitológiából ismert ármánykodó, ravasz istent, Lokit a Marvel univerzumban a hatalomvágy hajtja, azonban a jó fiúk legyőzik. Ennyi nagyjából a tartalom. Mindez 4500 Ft-ért.

A minap mindennapi kis pofátlanság szemtanúja voltam. Hosszú kocsisor kígyózott a Fórum parkolóba jutásra várva. A GNL 0.. rendszámú Suzuki vezetője időt próbált spórolni, így az araszoló sort előzve, záróvonalat és közlekedéstől elzárt területet figyelmen kívül hagyva, bevágott egy kocsi elé. A hölgyvezető ijedtében, és a koccanást kerülendő, fékre taposott, majd járművéből dühösen kiszállva a szabálytalankodó sofőrhöz sietett. A tahó ifjú nem húzta le az ablakot, szélvédője biztonságából vigyorgott a dühöngő nőre. Naponta mennyi hasonló, tenyérbe mászó jelenet játszódik le! Ilyen a jelen közlekedési és viselkedési kultúrája.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.