Adjunk vért, életet ment!

Felhívó plakát

Köztudott, hogy véradással életek menthetők. Egy ember három betegnek nyújthat segítséget. Arra is van lehetőség, hogy egy kijelölt személy kapja meg a nélkülözhetetlen vért.

Nem csak a betegek, a donorok is jól járhatnak, ha legalább évente rászánják magukat, ugyanis egy-egy „csapolást” orvosi felmérés előz meg, ezáltal az egészségi állapotról is tájékoztatást adnak a vizsgált vérképből. A vizsgálat során megtudhatjuk vércsoportunkat is. Az alkalmasságot a helyszíni vizsgálatok után mindig az orvos dönti el.

Városunkban plazmaferezis állomás is működik, mellyel ugyanúgy segítséget nyújthatunk a betegeknek, mint speciális gyógyszerek készítésében. Mindkét esetben körülbelül 30-40 percet kell az időnkből rászánni.

Szakemberek szerint néhány betegség kialakulásának kockázatától is megmenthet. Pl. stroke, infarktus.

Minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőttet várnak az időnként hirdetett vagy kijelölt helyszíneken. Debrecenben folyamatosan van lehetőség tenni saját és mások egészsége érdekében a Bem téren véradással, plazmaadással a klinikán kívül a Petőfi téren és a Malomparkban.

Nőknek vérvétel évente maximum háromszor ajánlott, míg a férfiak akár ötször is lehetnek donorok. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Plazmát tíznaponta adhatunk.

Hogyan készüljünk?

Fogyasszunk zsírmentes ételt, és igyunk bőséges folyadékot, de ne alkoholt. Véradás után is pótolni kell a folyadékveszteséget.

Adataink igazolásához fényképes igazolvány bemutatása szükséges, pl. személyi igazolvány (a hozzá tartozó lakcímkártyával) és persze TAJ kártya.

Egy véradást ötszáz forint értékű étkezési utalvánnyal honorálnak, míg plazmaadáskor egy jelképes összeget is fizetnek.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.