Tőzsde és ehető tányér

Tőzsdei részvétellel gyorsítanak a fejlesztéseken

A Civita Group Zrt. nyilvános részvénykibocsátást tervez novemberben. Kettős céljuk van: egyrészt a cég dinamikus fejlődését még tovább gyorsítani, hiszen egy tőzsdei forrásbevonásnál a tervezett fejlesztéseket hamarabb tudják megvalósítani, mint organikusan, a maguk által megtermelt pénzből visszaforgatva.

Annak ugyanis van egy kifutása, és kiszámolták, hogy egy ilyen tőkebevonással (amit 5-6 év alatt terveznek megvalósítani), ezt az időszakot 2 évre le tudják rövidíteni. Nyersanyag és alapanyag-feldolgozóként az egyetlen élelmiszergyártó lesznek a Budapesti Értéktőzsdén.

A Civita Group Zrt. tevékenysége a kukorica-feldolgozásra épül, ebből nyitogatják ki „svájcibicska-szerűen" az újabb és újabb meglepetéseket. A piacvezető kukoricamalmot üzemeltető vállalkozást korszerű kukoricaolaj- és tésztaüzem teszi teljessé, és mindhárom üzletág valósággal ontja magából az újabb és újabb termékötleteket. Most éppen ehetőtányér-üzemet építenek, de vannak a tarsolyukban további (minden esetben kukorica-bázisú) élelmiszer-ötletek is. Ami közös bennük, az (az élvezhetőségen túl) a magas hozzáadott érték. A társaság olyan réspiacra termel, ahol a lisztérzékeny embereknek akarnak teljes értékű életet kínálni. Hogy ne járjon semmilyen lemondással, ha olyan diétát kell tartani, amiben nem ehet búzalisztes termékeket. A Monostorpályiban működő cég számára komoly helyzeti előnyt jelent az, hogy ez az ország legjobb kukoricatermő-területe. A kiváló alapanyag jó kezekben feldolgozva (adalék és vegyszer nélkül) megtartja ezeket az egyedülálló beltartalmi értékeket – tudtuk meg Vaszkó Gábor vezérigazgatótól.

A vezető meggyőződéssel vallja, hogy válságálló üzleti modellt jelent a kukorica a Civita-csoport számára. Fontosnak tartják, hogy a tőkelekötési programjuk minél előbb fusson le, hiszen akkor előbb is fog úgymond „termőre fordulni”. A Civita Group (mely rövid ellátási lánccal dolgozik) Magyarország egyik legnagyobb kukorica-feldolgozója az élelmiszergyártók között. Folyamatos megújulásra képes a vállalkozás, a bébiételtől az ehető tányérig terjed a termékportfóliójuk, és nincs megállás. Náluk mindennek az alapja a kukorica, ennek a növénynek pedig ezer arca van. Ahogyan változik a világ, úgy próbálnak az újonnan megjelenő igényekre reagálni. Annak idején egy piaci rést próbáltak meg betömni a gluténmentes tészták gyártásával, és ugyanígy (a műanyag tányérok és poharak betiltására reagálva) született meg náluk a kukoricából készült tányér és pohár ötlete. Felismerni az igényt, és kielégíteni mielőbb – ezt vallják a Civita-csoportnál dolgozók, és így is cselekszenek.

Vaszkó Gábor vezérigazgató úgy véli, hogy a kukoricában rejlő lehetőségek kihasználásával tőzsde éretté vált a Civita-csoport. Az, hogy a vállalkozás 50 kilométeres körzetéből szerzik be az alapanyagot, számottevő versenyelőnyt hordoz számukra. A Pandémia idején a lezárások miatt ez a termelési szerkezet még inkább felértékelődött. A COVID idején ők voltak az egyetlen feldolgozó üzem az országban, amely mindenféle fennakadás nélkül vészelte át a járványos időszakot. A kukoricát 7 ezer hektárról szállítják az üzembe, és a termelői körük is régóta nagyrészt változatlan. A tőzsdére tartó vállalkozást jól szervezett cégstruktúra jellemzi, ha valaki (legyen bár vezető vagy beosztott) kiesik a termelési láncból, van, aki pótolja. Márpedig a tőzsdeérettséget ezen is mérik, hiszen egy profi munkaszervezet jelentősen mérsékli az adott vállalkozás sérülékenységét. Ez a garancia arra, hogy minél több információ alapján a legjobb döntések születhessenek. 

A kkv-szektor érdeklődő tagjai számára korábban a BÉT Mentorprogramot indított, amit a londoni, valamint a milánói tőzsdével közösen szerveztek meg, és amelyen Vaszkó Gábor, a Civita Group Zrt. vezérigazgatója is részt vett. Az Elit képzés keretében az előadók olyan naprakész pénzügyi ismeretekkel látták el a tőkebevonást fontolgató menedzsereket, hogy képessé tudják tenni a cégüket a külső befektetők fogadására. Ezeken a lépcsőfokokon a Civita-csoport is végigment. A novemberi részvénykibocsátás során nem eladni akarnak a cégből, hanem a saját mellé plusz tőkét bevonni. És ebből a tőkéből (többszörös tőkeáttéttel) fogják megtöbbszörözni a befektetett pénzt. Hiszen ehhez ugyanekkora összegű bankhitelt és állami támogatást is be tudnak vonni. Ez lesz az önerő ahhoz a nagyszabású beruházási programhoz, amit a cégnél már lázasan terveznek. Ők ugyanis úgy gondolják, hogy nehéz időkben érdemes fejleszteni, hogy majdan bemelegítve állhassanak ott a rajtvonalon.

Petneházi Attila

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.