Sújtsa különadó az extraprofitot!

Budapest, 2014. július 12., szombat (MTI) – Az MSZP továbbra is különadó bevezetését javasolja a kormányzati megrendelésekből extraprofitra szert tevő vállalkozásoknak.

A szocialista párt kezdeményezéséről, amelyet korábban törvényjavaslat formájában is benyújtottak, Burány Sándor országgyűlési képviselő beszélt szombaton Budapesten.

Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, meg kívánják akadályozni, hogy az elmúlt napok sajtóhírei alapján fellángolt „fideszes belháború” olyan jogszabályokat eredményezzen, amelyek vétlen vállalkozásoknak is kárt okozhatnak. Példaként említette, hogy egyes híresztelések szerint a kabinet visszamenőleges különadót akar kivetni az útépítőkre egy brüsszeli bírság miatt, amelyet az államapparátus hibája miatt szabhatnak ki.

Burány Sándor szerint egy demokratikus jogállamban elképzelhetetlen lenne hasonló lépés, miként az is, hogy munkahelyeket teremtő vállalkozásokat különböztessenek meg aszerint, hogy a tulajdonosa magyar vagy külföldi.

A szocialista képviselő szerint hasonló visszamenőleges törvénykezés helyett azokra a vállalkozásokra kellene különadót kivetni, amelyek az elmúlt öt évben 100 millió forint feletti állami megrendelést kaptak úgy, hogy az meghaladta teljes árbevételük felét.

Burány Sándor az új teher lehetséges érintettjei között említette a „Simicska-birodalmat”, amely - mondta - tavaly több mint 22 milliárd forint osztalékot fizetett; az „Orbán Viktor bizalmasának számító Garancsi István érdekkörében tartozó MET Zrt.-t”, amely „több mint 54 milliárd forint osztalékot fialt”. Az ellenzéki képviselő ide sorolta Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégét is, amely Burány Sándor közlése alapján 2013-ban 1,2 milliárd osztalékot biztosított, míg a „kormány kedvenc médiaügynöksége, az IMG tavaly 350 millió forintos hasznot könyvelhetett el” – fűzte hozzá.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.