Kalandra fel! – vár Vir-sziget

Mintha a tengerbe süllyedne a Nap

Az emberek többsége azért várja a nyaralást, hogy családja, vagy barátai körében kiránduljon, túrázzon és pihenjen. Ez a kikapcsolódás nem csak a lazításról szól, hanem mentális feltöltődésről is. De hová is utazzunk mi magyarok, ahol tartalmas időtöltés vár ránk?

Az elmúlt években ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a külföldi utak iránt. Ennek jelentősége a koronavírus-járvány miatt még inkább felértékelődött. Egyik közkedvelt hely Horvátország, ahol jelentős számban üdülnek a magyar turisták – nyilatkozta Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa.

A pandémia nem szegte kedvét az utazni vágyóknak, hiszen ezen a nyáron is rengetegen látogattak el a horvát tengerpartra. Legkedveltebb helyek Isztria, Split és a kihagyhatatlan Vir, ahol mi is eltöltöttünk néhány felejthetetlen napot. Több kilométeres alagutakon át vezető útszakaszon mentünk keresztül, ahol a hegy túloldalán akár 10 ℃ különbség is tapasztalható. Vir-sziget az Adriai-tengeren, a regionális központtól, Zadar városától 25 kilométerre található, melyet egy 390 méteres híd köt össze a szárazfölddel.

Az utazás hosszú, de a panoráma mindenért kárpótol, lélegzetelállító kilátás fogadott. A szállástól alig ötven méterre lévő Adriai-tenger, háttérben a Dinári-hegység pazar látványával. S ha ez még nem elég, a levegőben érezni a tükörtiszta tenger sós illatát.

No, de vegyük is sorra a teljesség igénye nélkül, hogy milyen látványosságok és élmények várnak bennünket ezen a helyen. Vir és környéke mindenki számára, időseknek és fiataloknak egyaránt kínál lehetőségeket a szórakozásra. Válogathatunk számos nappali és éjszakai program között.

Induljunk Zadarból, ahol a tenger megfelelő mélységének köszönhetően hajózási útvonalak találhatók Rijeka, dél Horvátország és Olaszország felé. A kikötő lenyűgöző látványt nyújt a számos tengerjáró hajó, vagy éppen kisebb turista hajó együttesével. Ha elég türelmesek vagyunk, vagy éppen lóhalálában odaérünk a tengerhez, részesei lehetünk a csodálatos naplementének, ami úgy tűnik, mintha a Nap a tenger mélyére süllyedne. Szinte percek alatt megy végbe ez a bámulatos jelenség, miközben úgy érzed, hogy a Nap fénye a lelked legmélyébe távozik és ott is marad. Ezt az élményt nem veszi el senki attól, aki megtapasztalja. Igazi lelki feltöltődés. Ehhez már csak egy tökéletes hangzás hiányzik, méghozzá a világ legnagyobb 35 sípból álló tengeri orgonájának játéka. Az építmény nem más, mint egy kőből faragott orgona, melynek sípjai a hullámok hatására különböző hangmagasságokban szólalnak meg. Megnyugtató hallgatni a természet zenéjét. És ha már a városban járunk, nézzük meg a Szent Donát templomot is, hiszen Zadar jelképe.

Utazzunk Vir-szigetre, végülis az az úticél. Az Adria keleti partjainál található világítótorony fénye este bevilágítja a környéket, amit a partról is élvezhetünk. És nem mehetünk el a Viri-Váracska mellett sem, ami egy velenceiek által épített erődítmény, amely a sziget és Nin város védelmét szolgálta egykor a kalózoktól, de ne menjünk bele a történelembe.

A környékbeli kavicsos, vagy éppen homokos partszakaszon a legkisebbek játszhatnak, míg a vízi sportok kedvelőinek is lehetőségük van a nyílt vízen kedvtelésük gyakorlására. Volt szerencsém kipróbálni a jet skit, persze csak utasként. Itt megízlelhettem a hullámok között a tengervíz sós ízét. Ha nem vettem volna a bátorságot, most szegényebb lennék egy tapasztalattal és egy olyan élménnyel, ami leírhatatlan és megfogalmazhatatlan, mert azt át kell élni! A horgászokról se felejtkezzünk el, hiszen az este az övék, a csendes, nyugodt környezet ideális a halfogásra.

És milyen kicsi a világ! Ismerősökkel is találkoztunk, és ha már összefutottunk, igyekeztünk együtt megélni minden pillanatot, önfeledten szórakozni, na meg persze azért nem maradhatott el egy kis hazai sem az étlapról, csülökpörkölt, gulyásleves és töltött káposzta, hiszen mégis csak magyarok vagyunk. A családdal, barátokkal, együtt, közösen, felszabadultan, minden kötöttség nélkül jól éreztük magunkat.

Mindenesetre látványban nem szenvedhetünk hiányt, ha Horvátországba utazunk. Fedezzük fel a szépséges helyeket, gazdagodjunk életre szóló impulzusokkal! Kiránduljunk, azaz mondhatnám, hogy nem aludni jöttünk, de azért ne essünk abba a hibába, hogy a túlzsúfolt programok miatt elfelejtjük az úticélt, és éppen a pihenésre nem jut időnk.

Vir ideális hely a kikapcsolódásra, szórakozásra, sportolásra és a nyár szépségeinek élvezetére az Adria homokos partjain. Újra és újra felfedezném a sziget szépségeit és még ismeretlen területeit. A következő viszontlátásig pedig emlékezem, hogy a felejthetetlen élmények szebbé varázsolják a mindennapjaimat.

Uszó Ildikó

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.