Hajrá magyarok!

Dzsudzsák kapitány

Franciaországban június 10-én, a Franciaország-Románia mérkőzéssel veszi kezdetét a labdarúgó Európa Bajnokság. Az összecsapások során végre magyarokért is szurkolhatunk. A hazai válogatott a Norvégia elleni pótselejtezőn vívta ki a jogot a részvételre.

Világtalálkozók előtt természetes az esélylatolgatás. Az egyértelmű, hogy a szakemberek és a fogadóirodák minimális esélyt adnak a magyar válogatott végső győzelmére. Az is kisebb fajta csoda lenne, ha Dzsudzsákék túljutnának a csoportkörön. A labdarúgás világranglistáján elfoglalt huszadik helyünk hízelgő a csapatra nézve. Nem tükrözi híven a valóságot. Csak remélni lehet a jó szereplést. Bernd Storck kapitány ütőképes csapatot próbált összekovácsolni. A mérkőzések fogják bebizonyítani, mennyire sikerült.

A csapaton nagy a nyomás. A drukkerek túlzottan sokat várnak a nemzeti tizenegytől. Mindig így van, amikor a válogatott végre valami tűrhető eredménnyel rukkol elő. Az utóbbi évtizedekben nem gyakran fordult elő. A szurkolók éhesek a sikerre. Az elvárásnak megfelelni a legnehezebb, mert a labdarúgásért rajongók kegyetlenek is tudnak lenni. 1954-ben az aranycsapat a németekkel szemben vesztette el a világbajnokságot. A Keleti pályaudvaron dühödt tömeg várta, ezért Puskásék Kelenföldön szálltak le. Kései utódaik esetleges második helyezésükkel mennybe mehetnének.

A magyarokat aránylag könnyű csoportba sorsolták. Ausztria és Izland verhető, de nem szabad lebecsülni őket. Kellemetlen meglepetést tudnak okozni. Portugália elleni meccs kulcsfigurája Christiano Ronaldo. Ha jó napot fog ki, senki nem állíthatja meg, de egyedül talán kevés lesz. Ha akadna hazai bekk, aki fékezné a csodacsatár sziporkázását, akkor még akármi is lehet. Ha CR7 rosszul játszik, pontrúgásai akkor is életveszélyesek, eldönthetik a találkozót. Tehát, ha minden összejönne, a válogatott továbbléphetne. Körülbelül ennyi van a csapatban. A továbbjutás szép fegyvertény lehetne, a fiúk emelt fővel jöhetnének haza.

Az Európa Bajnokságon öt-hat olyan csapat szerepel, amelynek esélye lehet a trófea elhódítására. Spanyolországot az egyik legesélyesebbeknek tartják. Ugyan nincs a keretben a kiszámíthatatlan, életveszélyes Fernando Torres, Vincente del Bosque szakvezető mégis végső nyerésre esélyes csapatot léptet pályára. Az együttes erőssége a hátsó és középső alakzat, valamint a tiki-taki játékmód.

Németország szintén komoly favorit. Gomez, Müller, Podolski, Schürle alkotta támadósor talán Európa leggólképesebb alakzata. A remek hálóőrnek, Manuel Neuernek szinte lehetetlen gólt lőni. A németek mellett szól még a szívvel-lélekkel játék.

A labdarúgás őshazája, Anglia hosszabb ideje képtelen nyerésre esélyes csapat kiállítására. Wayne Rooney egyedül nem sok vizet zavar, meg talán túl van már a csúcson.

Az azzurik, azaz az olaszok általában nyögvenyelősen kezdenek, az olasz foci nincs topon, a Franciaországba utazó társaságban nincs benne a döntőbe jutás esélye.

Belgium a fekete ló. A jelenleg a világranglistán második helyen álló együttesben kevésbé ismert focisták futballoznak. A belgák erőssége az egység.

A svédeknél kevés lesz Zlatan Ibrahimovic klasszisa. A többiek kisebb kvalitású játékosok. Ugyanez a helyzet a portugáloknál. Ronaldo egyedül nem lesz képes meccseket nyerni.

Legvalószínűbbnek a spanyol-német döntő tűnik. Minden más párosítás meglepetés lenne. Június végére aztán minden kiderül. Addig is: hajrá magyarok!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.