Egyetemi kosárrajt

A pálya tesztelése kiválóra sikerült

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) szervezésében a szombati nyitónappal elrajtolt a Debreceni Egyetem 3x3-as kosárlabda egyetemi Európa-bajnoksága.

A kontinenstorna mind a DE, mind pedig a régió és Európa egyetemi sportja szempontjából mérföldkő. Nem csupán azért, mert ez a 2024-es Debrecen–Miskolc által közösen rendezett Európai Egyetemi Játékok (EUG) előfutár eseménye, hanem, mert húsz ország csaknem negyven csapatával újra bizonyították a szervezők: az immár olimpiai sportágként szereplő 3x3-as kosárlabda igenis világszínvonalon tudja megállni a helyét. A tornán részt vesz a férfi és a női címvédő is. Előbbi csapat Litvániából érkezett, a Vytautas Magnus Egyetemről, míg a lányoknál az ukrán Ivano-Frankvisk városából látogat Debrecenbe a tavalyi lódzi győztes. A szervező Debreceni Egyetem is képviselteti magát a megmérettetésen, illetve számos hazai egyetem alakulata is pályára lép majd.

A két játékteret már napokkal a rajt előtt felépítették, helyi hallgatókkal tesztelték is, a pályák pedig jelesre vizsgáztak. A két „csatatéren” párhuzamosan vívják majd a küzdelmeket, illetve rendelkezésre áll egy bemelegítőpálya is a főépület melletti parkolónál. A nagyszabású egyetemi sportesemény egyszerre vetíti előre a 2024-es EUG várható sikerét, illetve az évről-évre hatalmas érdeklődés mellett a főtéren megrendezett 3x3-as World Tour Masters sorozatot, illetve szokásos világversenyt. A résztvevők számára pedig nem csupán a kosártudásról szól ez a rendezvény, hiszen – lévén szó egyetemi eseményről – az egyetemi sportélet népszerűsítése szempontjából is rendkívül jelentős Eb lesz ez, illetve lehetőség nyílik új kultúrákat, hagyományokat is megismerni. A játéknapok vasárnap, hétfő, kedd és szerda lesznek. A torna egyébként is ünnepélyes jellege kedden csúcsosodik ki, amikor a Campus Sportfesztivál is elkezdődik, szerdán pedig felharsannak az első dallamok a Campus Fesztiválon.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.