Az emberi faj megmentője

A Pilis hegység legismertebb csúcsán, a Dobogókőn kialakított kilátó korlátjának támaszkodva elbűvölten bámulom az alattam elterülő panorámát. Páratlan kilátás nyílik a hegységre, a Dunakanyarra, de a Börzsönyre is. A helyiek állítják, hogy tiszta időben látni a Magas-Tátrát is. Mondjuk, ebben azért kételkedem, légvonalban is legalább százötven kilométer, no meg a Föld görbülete.

Szóval földbe gyökerezett lábakkal ámulom a természet szépségét, míg nem két vitatkozó, nyakkendős úriemberre muszáj pislantanom. Egyrészt, mert rigókat túlharsogó erővel cserélik az eszmét, másrészt a téma okán. Már a nyakkendőt is furcsállom. Az urak nem éppen túrához öltöztek. Ez azonban elhanyagolható tényező, már csak azért is, mert a kilátó a parkolótól mindössze száz méter, így még az aggastyánoknak sem gond ekkora távolság leküzdése. Elképzelhető, hogy valamelyik konferencia résztvevői ugrottak ki egy-két slukk friss levegőre.

Az öregek a csodás panorámának hátat fordítva harsánykodnak. A magasabb viszi a prímet. Társának bizonygatja, bizony neki az egész Árpád-ház nagypapa.

- III. Béla, II. András, de még Géza fejedelem vére is folyik ereimben – büszkélkedik oly emelt hangon, hogy egész Kárpát-medencében hallható legyen.

- Honnan tudod? – a beszélgetőtárstól más nem is lehet a kérdés.

- Felfogadtam egy történészt és az családfát kutatott.

- Biztosan tőlük származol? – kételkedik a másik

- Ezer százalék, sőt… - bök az ózondús ájerbe hosszú mutatóujjával - , még a Kijevi nagyhercegség fejedelmeinek a véréből is csurog egy kevés az ereimben.

- Hihetetlen – álmélkodik némileg tamáskodva az alacsonyabb, aztán arcán hirtelen ravasz mosoly terül el. – Azt nem tagadhatod le, hogy mindannyian az ősemberektől származunk.

A dicsekvő értetlenkedve némul el, majd kinyögi:

- Nem.

- Biztos azt is tudod, hogy a homo sapiensek majdnem kihaltak, és akkor nem lett volna Árpád fejedelem, III. Béla, II. András.

- Igen – ráncolja tétován homlokát a felmenőkkel rendelkező. Próbál rájönni, mire akar társa kilyukadni.

- Azért maradhattunk meg a Földön, mert egy új emberfaj alakult ki.

- De melyik az? – türelmetlenkedik a magasabbik.

- Hát a homo sexiens – mire a harsány férfi megrökönyödik – Igen – folytatja az értekező. – Ha nem lettek volna szexmániákus elődök, az emberiség kihal. Ők azonban annyira komolyan vették az emberi faj megmentését, hogy jelenleg már több mint hétmilliárd utóduk rohangál a világban - azzal, kicsit ágaskodva, háton paskolja a még mindig értetlenül a közlőre meredő Árpád utódot, s javasolja a visszaindulást.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.