Zakopane, a Tátra gyöngye

Reggeli Zakopane

Kis Lengyelország valaha Lengyelország történelmi régiója volt az ország déli részén, később szűkült az elnevezés a Lengyel Tátra és környékére.

Lengyelország egészéhez képest teljesen más világ. Az ország domborzata túlnyomó része lankás, alföldi jellegű, de a déli határán hegyek tornyosulnak. A Lengyel Tátra és egyben Lengyelország legmagasabb pontja a Rysy (Tengerszem-csúcs) 2499 méter magas. Másrészt e vidéket lakják a gorálok, a lengyel többségtől eltérő kultúrával, hagyományokkal.

A Tátra lengyel oldalának és egyben Kis Lengyelország legismertebb, Lengyelországnak pedig legmagasabban fekvő városa Zakopane. A róla elnevezett barázdában fekszik, átlagban nyolcszáz méteres szinten. Egyik oldalán a Tátra hófödte kétezres csúcsai, a másikon lankásabb, ezer méteres emelkedések. A várost 26 ezren lakják. Három főúton és egy vasútvonalon érhető el. Debrecenből Hidasnémeti felé érdemes indulni, ahol a határ túloldalától Kassán, Eperjesen keresztül Poprádig autópálya biztosít gyors haladást. Onnan Késmárkon keresztül vezet az út. A táv kocsival öt-hat óra, busszal hét-nyolc óra alatt megtehető. Az arra járók garantáltan nem unatkoznak, mert Kassától hegyek-völgyek között kanyarog az út. Poprád előtt lélegzetelállító látvány a Magas-Tátra felbukkanása. A hegységet a Zakopanéig tartó szakaszon minden oldalról megcsodálhatjuk.

Zakopane a sportok városa. Nyáron gyalogtúrák, hegymászás, télen a síelés okán keresik fel. A település lakói a vendéglátásra rendezkedtek be. Megszámlálhatatlan szálláslehetőséggel várják az odaérkezőket. A kisebb panziókat villáknak nevezik (villa Orla, villa Marina, villa Koliba). E vendéglátóhelyek farönkökből épített házak. Természetes anyagokkal (moha, faháncs) szigetelik oly tökéletesen, hogy a megszálló vendégek nem fáznak, pedig a külső hőmérséklet télen elérheti a mínusz 25 fokot is. A melegen kívül jófajta ételekkel is szolgálnak. Finom tátrai és lengyel főztekkel traktálják a megéhezetteket. Isteni a krumplilevesük, amely három-négyfajta kolbásszal megbolondított, de főtt tojás is kerül bele. Ízletes a lepcsánkába bundázott sertéshús. És persze nem szabad említés nélkül hagyni a sztrapacskát sem.

A hegyvidéki túrát, hegymászást tervezők csak helyismerettel rendelkező idegenvezetőkkel keljenek útra. Hegymászó-felszerelés nélkül a csúcsok megmászása nehéz feladat.

Akik hosszabb túrákra nem vállalkoznak, azok sem unatkozhatnak. Maga a város is tele van érdekességekkel, nézni valókkal (sétáló utca, múzeumok, források), de, akik friss levegőre és gyönyörű panorámára vágynak, felsiklózhatnak a Gubalovkára (1123 m), ahonnan feledhetetlen látvány tárul eléjük: mélyben a város, szemben a Tátra havas csúcsai. Míg a Kárpát-medencét megüli a pára, a köd, addig a csúcson kialakított teraszon napfürdőt vehetünk.

Külön említést érdemel a sajtpiac. A városközpontban, a sétálóutca és a sikló végállomása közötti téren kialakított vásárhely a környékbeliek kínálta tejtermékek sokaságáról kapta nevét. Brindza, tehéntúró és a sajtok gazdag választéka csábít a vásárlásra. Az eladók törik a magyart. Kecskebirkaként kínálják tejes portékáikat.

A sétáló utcát mindenképpen végig kell sétálni. Üzletek és vendéglátóhelyek sorjáznak egymás után. Amikor ott jártam, felejthetetlen élmény volt a karácsonyi kivilágításban tett esti séta. A trappolásban elfáradtak lovas kocsival folytathatják a városközpont bejárását. A kocsisok originál gorál népviseltben hajtják paripáikat.

Zakopanéban nemrég jártam. A tél ellenére havat csak foltokban láttam. A helyiek elmondták, hogy november végén esett, de elolvadt. A sípályákat hóágyúzzák, de a napközbeni tíz fok eleve lehetetlenné teszi sportolásra alkalmas felület létrehozását. Éjjel fagyott (-7 fok), napközben erősen olvadt. A Gubalovkáról gyalog szerettem volna visszaereszkedni a városba, de a dagonyává lazult hegyoldal lehetetlen vállalkozássá tette elhatározásom.

Zakopane és környékéről napestig írhatnék, azonban látni az igazi. Látni és megszeretni csak egy pillanat műve. Hazajöttem, de szívem visszavágyik. Márciusban megyek is!

képgaléria: ITT

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.