Vízesések csodás birodalma

A Plitvicei Nagy vízesés

A mesés hely Horvátországban, Zágrábtól délre 137 km-re található. Ez a Plitvicei tavak vidéke. Magyarországról kétnapos kirándulás, ugyanis a tavak látogatása egy egész napos program. Autóval megközelíthető hely. Letenye, Zágráb, Karlovac (Károlyváros) érintésével érhető el.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították, 1979 óta a világörökség része. Háromszáz négyzetkilométer területű. Tizenhat egymásba kapcsolódó tóból és 92 vízesésből áll, köztük a legmagasabb, a hetvennyolc méteres Nagy vízesés. A nemzeti parkot két részre szokták osztani: felső és alsó tavakra. A felsőhöz tizenkettő tartozik. Itt található a legnagyobb kiterjedésű tó, a Kozjak. Itt van a Bijeja Rijeka és a Crna folyók forrása. Legmagasabban fekvő tó tengerszint feletti magassága 636 méter.

Az alsó részhez négy tó tartozik. 503 és 523 méter közötti magasságúak. A tavak vize zöldeskék, tiszta, átlátszó. Színét a víz oldotta mészkökarbonáttól kapja, melynek lerakódása alakította ki a természetes gátakat. A duzzasztott víz utat keresve magának zúdul alá a következő tóba. A tavak lépcsőzetesen kapcsolódnak egymáshoz.

A kristálytiszta vízben halak napoznak, vagy várják zsákmányukat. A tavakban pisztrángok és domolykók élnek, mely halfajták ragadozók, ám másfajta hal hiányában a kisebbeket eszik, vagy vízbe hulló rovarokra vadásznak. Az egyik tóban rejtőzködő csukát is felfedeztem.

A látogatók különböző hosszúságú túraútvonalak közül válogathatnak. A leghosszabb a K jelű, mellyel körüljárható a tizenhat tó. 18 km hosszú. A jelentős szintkülönbség miatt 6-8 óra alatt teljesíthető táv. A rövidebbek a tó egy-egy részének felkeresését teszik lehetővé. A kirándulók célba jutását buszok, elektromos vonat és kishajók segítik.

Főidényben borsos árúak a belépők. 180 kuna nagyjából 7700 forintnak felel meg. A látogatók ennyi pénzért azonban a fentebb említett tömegközlekedési eszközökön ingyen utazhatnak.

A mesés szépségek leírására kevés a szó, a lelkendező beszámolókat csak azok érthetik meg, akik maguk is sétáltak a tavak és dübörgő hangú vízesések között. A látványt a fényképek hellyel-közel adják vissza.

A csodás világ élményét nagymértékben rontja a tömeg. A Piac utcán nem járnak olyan sűrűn, mint a fajárdás gyalogutakon. A látogatók nem a gyaloglásban fáradnak el, hanem a tömeg látványától, a turisták keskeny járdákon kerülgetésétől. Ezt a bosszúságot leszámítva azonban az odalátogatók felejthetetlen élménnyel gazdagodnak.

Képgaléria: ITT

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.