Veszélyes kapubeálló – közlekedési káosz

Ahol éppen helyet találnak, ott állnak meg

A Debrecen óvárosi Fazekas Mihály utca kérdése közlekedés, parkolás szempontjából továbbra is megoldatlan. Ez leginkább a lakóknak okoz megannyi kellemetlenséget, de még több bosszúságot, sőt, immár anyagi károkat is. A helyzet eddig alapvetően kényelmetlen volt és sok fejtörést okozott. Most azonban már egyenesen tarthatatlan. Az illetékesek pedig tehetetlenek.

Csütörtök estére újabb mélypontra ért a Fazekas utca helyzete. Ami azt illeti, a lakók egyre türelmetlenebbek, feszültebbek – jogosan. Az utca egyik lakója, akinek garázskapuja az úttestre nyílik, korán reggel kiállt kapuja elé autójával. Ám a saját beállója előtt parkolva egy figyelmetlen sofőr sérülést okozott járművén, mert az amúgy is keskeny utca túloldalán, forgalommal szemben parkolt egy másik jármű. Ennek legfőbb oka pedig az volt, hogy minden négyzetcentimétert elfoglalnak azok, akik kihasználják az ingyenes parkolás lehetőségét, mondjuk ki, pofátlanul. Ez a probléma pedig egyértelműen a következetlen parkolási zóna-kijelölésre vezethető vissza, hiszen, míg a környékbeli utcák, így például a Cegléd, a Kígyó, a Domb, az Ötmalom és a Monti ezredes utcákon is találhatók jegyautomaták, így a parkolásért díjat kell fizetni. Ezzel szemben a vállalhatatlanul rossz minőségű burkolatú Fazekas utcán ingyenes a parkolás, hiába mindösszesen néhány helynyi terület áll rendelkezésre, amelyet a belvárosban dolgozók társaikra való tekintet nélkül használnak ki, amolyan versenyszerűen. A közterület-felügyelet munkatársa – miután a már említett károkozás miatt kihívott rendőr ezt javasolta – a helyszínre érkezett, ám tehetetlen volt a látottakkal, tapasztaltakkal kapcsolatban. A kapubeálló(ka)t figyelmen kívül hagyó, vélhetően károkozó, útszűkületet képező autót, illetve annak tulajdonosát csupán figyelmeztetésben részesítette – a jogszabályoknak megfelelően.

Miután a sofőr megérkezett, a lakók kérdésére felháborodva közölte: ingyenes a parkolás, senki nem szólt neki, hogy kapubeállót foglal el. Szólni kell? Kérem, ez nem egyértelmű egy garázskapu és egy autóbeálló előtt? A terület önkormányzati képviselője a korábbi megkereséseket követően egyelőre érdembeli válasszal és segítséggel nem élt a lakók felé, pusztán türelemre intette a helyieket. Hiába, a türelem látszólag fogy, ráadásul nem is alaptalanul, hiszen a teljes egészében „megszállt” utca mind járhatatlan, mind pedig a szó szoros értelmében élhetetlenné vált.

Ezt a tényt pedig erősíti, hogy a szervek sem tudtak lépni, ráadásul az utca burkolatának minősége is napról-napra jelentősen romlik, ahogy a csapadék is alámossa a méretes mélyedést, több autós pedig mit sem törődve azzal, nagy sebességgel hajt át rajta. Jóllehet, mindezzel maguk alatt vágják a fát az említettek, hiszen a jókora kráterbe beledöccenve kár is keletkezhet a járműben, az aszfalt is egyre süllyed. Nem is kell messzire menni, hogy elrettentő példába fussunk. Egészen friss eset, hogy a mindössze egy háztömbnyire lévő Rakovszky utcán a burkolat egyenesen elnyelt egy autót. Előbb-utóbb, de a jelek alapján inkább előbb a Fazekas utca is erre a sorsra fog jutni, akkor pedig már foghatjuk a fejünket, fölöslegesen. Inkább a közútért felelős cégnek kellene látszatmegoldás helyett tartós javítást végezni, a parkolásért, közlekedésért, közigazgatásért felelős illetékeseknek pedig megoldást találni a felvázolt problémákra, legalábbis, ha valóban a lakók, a város polgárainak érdeke az első. Hiába a kapubeálló, ha nem lehet ott állni, de… szavak helyett többet érne most a tett!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.