Van víz a Fancsikában, de…

Fancsika II. június első napján

A Fancsikai-tavak az évtized szárazságának estek áldozatul. 2013-ban majdnem, tavaly teljesen kiszáradtak.

A tél végi csapadékos időszak kedvezett az újratöltődésnek, de ez az egyetlen jó hír. A tavasz és a nyár eleje szárazabbra sikeredett, elapadt az utánpótlás. Az I. és II. víztározót összekötő csatornában újra csak a tücskök ciripelnek. Néhány napja a második tó gátjának átereszén még víz folyt a III. – hoz vezető árokba. Az utóbbi hét szárazsága elapasztotta a vízfölösleget.

A tavak siralmas képet mutatnak. A medret teljesen elfedi a növényzet. A kettes tó felső része csemeteerdővé alakul át. A lombozat messze a vízszint fölé magasodik. A tó többi részén haszontalan növények tömege takarja az éltető elemet. Csak a gát előtti szűk sáv szabad. A száradás idején a víz az áteresz környékén tartott ki legtovább.

A lehangoló látványt valamelyest az élénk vízivilág ellensúlyozza. Három hattyú huzamosabb ideje úszkál a szabad vízfelületen. A zöldrengetegből kócsagok hosszú nyaka fehérlik ki. A buja vegetáció törzsei, szárai között szárcsák szlalomoznak. Vadrécék hápogása túlharsogja a szolidabb hangú szárnyasok csivitelését. A víz felett sirályok hada műrepülő figurákat mutat be. Magasabban ragadozó madarak köröznek. Zsákmány bőven akad. A víz hemzseg a békáktól. Vízközt kövér ebihalak cikáznak. Vízipókok szaggatott úszásától mozgalmas a felszín. Hiszik, nem hiszik, hal is van a Fancsikában. Apró, idei uszonyos. Ikrája vagy túlélte a szárazságot, vagy valamelyik madár lábszáráról került a tóba. A vízből mocsári teknős feje bukkan ki. Óvatosan körülnéz, majd hamar alámerül. Héja sötét árnya borul föléje. A ragadozónak nagy falat lenne, kemény páncéljának ehetetlenségéről nem is beszélve, de fő az óvatosság.

Kihalt a valamikori kedvelt kirándulóhely. Hébe-hóba egy-egy környezetért aggódó hajt a gátra. A tapasztaltak nem derítik jókedvre. A lehangoltságot csak az élelmet kunyeráló hattyúk látványa tompítja. Sajnos, a felborult ökoegyensúly hosszú idő alatt állhat helyre…, persze, ha minden jól alakul. Egyre inkább úgy néz ki, emberi beavatkozás nélkül a tavak sorsa megpecsételődne. Minél hamarabbi vízutánpótlásra van szükség. A bajt a tervek szerint a Tiszától építendő csatorna orvosolná. De vajon a terv mikorra válik valóssággá? A természet tud-e annyit várni?

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.