Választás 2014 - A Jobbik csökkentené a családok terheit

Budapest, 2014. február 23., vasárnap (MTI) - A Jobbik "drámaian és mérhető módon" csökkentené a családok terheit - mondta a párt frakcióvezető-helyettese vasárnap Budapesten.

 

    Z. Kárpát Dániel a sajtótájékoztatón kiemelte: egy átlagos magyar családot még mindig számos indokolatlan költség terhel, ezért a Jobbik kidolgozta "Kimondjuk, megoldjuk" című programját. Ennek része például, hogy a 18 éven aluliak számára ingyenessé tennék a tömegközlekedést, miként az iskolatej- és iskolagyümölcs-ellátást, illetve teljes körűen az iskolai étkeztetést is.  Az ellenzéki politikus azt mondta: az elmúlt években történtek üdvözlendő intézkedések, mint például a családi adókedvezmények rendszerének kiterjesztése, ugyanakkor "a korábbi Gyurcsány-Bajnai korszakok megszorításai" közül több még mindig rendszerben van. Mint hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg Európában példátlan, "rekordszintű", 27 százalékos az áfakulcs, amelyet gazdaságilag sem lehet alátámasztani, például az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekneveléshez szükséges termékek körében.

    A Jobbik továbbra is úgy véli, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsát legalább 5 százalékra kellene csökkenteni. Emellett szükségesnek tartják, hogy a gyermekneveléshez szükség összes cikk áfáját első körben - a brüsszeli irányelvek szerinti - minimum 5 százalékos szintre vigyék le - mondta a politikus.   A Jobbik szerint tárgyalásokat lehetne kezdeményezni annak érdekében, hogy ezen termékek áfakulcsát akár 0 százalékra csökkentsék. "Teljesen függetlenül attól, hogy Brüsszel mit akar, vagy mit nem akar" - tette hozzá.

    Z. Kárpát Dániel azt mondta, a Jobbik célja, hogy a gyermeknevelés ne túladóztatott luxuscikk, hanem egy valóban támogatott kategória legyen. Emellett a párt a termelést támogató adórendszert vezetne be, amelyben a multinacionális cégeket bevonnák a közteherviselésbe, ugyanakkor a termelő munkát végző magyar kis- és közepes vállalkozásokat olyan szinten támogatnák, hogy ne legyen teljes ráfizetés átlagbérrel bejelenteni egy munkatársat.   Ezekkel "el lehet érni, hogy a magyar családok élete valóban biztonságos mederben folyjon" - fűzte hozzá.

    A politikus kitért továbbá a Jobbik "Hét vezér" elnevezésű, hét nagy ágazatot érintő állami munkahely-támogatási programjára. Ennek otthonteremtési pontjában rögzítik: bérlakások építésével, üres ingatlanok "életbe való visszahozásával", lényegében profitérdekeltség nélkül magyar kivitelezőkkel, magyar beszállítókkal el lehetne érni, hogy a piaci ár felén, vagy harmadán lehessen lakást bérelni. Pár évvel később pedig a bekerülési értéken, vagy kicsivel a fölött meg is lehetne vásárolni az ingatlant.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.