Vajon, mi ez?

A "titokzatos" robot

Tisztelt Olvasó! Találja ki, mit lát az íráshoz mellékelt képen! Elektronikus béka? Robot? Vagy valami más? Azok járnak helyes úton, akik a harmadik választási lehetőségre tippelnek.

Akkor fűnyíró? Aha! A rejtély megoldásához valamivel közelebb kerültek, de nem az. Igaz, köze van a fűhöz.

Hasonló szerkentyűk több természettudományos tv kanálison is felbukkannak. A műsor címe: „Robotika”. Mázsánál nehezebb, csúcstechnikával ellátott, öklelőkkel, zúzókkal vagy fűrészekkel felszerelt robotok harcolnak egymás ellen. A küzdőtérre mindig két példányt engednek be, s azok küzdenek életre, halálra. A dolgukat nehezíti a versenyrendezők által bevetett monstrum, amely minden módon igyekszik beavatkozni a harcba. A távirányított robotok addig küzdenek egymással, míg valamelyik harcképtelenné válik.

A képen látható szerkentyű azonban nem „Robotika” szereplő, bár hasonlít rájuk. Ez egy békés mezei munkás. A Lajtán túl megint kitaláltak valamit, amelyből kies Kárpát-medencénkben hírmondó is alig akad.

Na, jó. Nem csigázom tovább az érdeklődést. Ez egy fűtömörítő. Hogy miért kell füvet tömöríteni? Ezt ne tőlem kérdezzék. Biztos van valami értelmes magyarázata. Szerény tippem szerint a tömörített fűszálak megakadályozzák a gyom növekedését. Az eljárás csírájában fojtja el a gaz próbálkozásokat.

Elektromos szerkezet. Este feltöltik, másnap (akkumulátor) kimerülésig dolgozik. Egyszerűen kicsapják a kertkerítéshez, és útjára engedik. Középtájon az a két szem az érzékelő. Ha valami az önjáró elé kerül, megáll és kikerüli. A sógorok (az Osztrák-Magyar Monarchia óta így hívjuk nyugati szomszédunkat) precíz emberek, így füves területeiket akadálymentessé tették, ezért a masina kerítéstől kerítésig döngölhet. Kerítést észlelve megáll, fordul egyet és indul visszafelé. Ha valami nem áll útjába (mondjuk a látványtól száját tátó magyar ember), akkor becsületesen, sávról-sávra szépen letömöríti a füvet.

A magyar ember kíváncsi. A soha nem látott szerkentyű gyermekké teszi. Mindenképpen játszani akar vele. Így történhet meg, hogy a tömörítő elkalandozik, s a tulaj, sűrű átkok közepette (magyarok hülyeségétől ments meg uram, minket!), a harmadik szomszédból hozza vissza.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.