Több mint kétezer éves királymauzóleumot tártak fel kínai régészek

Sanghaj, 2014. augusztus 5., kedd (MTI) - Műkincsekkel teli, több mint kétezer éves királymauzóleum feltárását fejezték be kínai régészek a kelet-kínai Csianghszu tartományban.

 

    A kínai archeológiai szaklap beszámolója szerint szakemberek csaknem ötéves munkájának köszönhetően az időszámítás előtt 128-ban elhalálozott Liu Fejnek, Csiangtu királyának sírját sikerült feltárniuk.  A király mauzóleumában három központi sírra, tucatnyi kisebb kísérősírra, az akkori szokásnak megfelelően öt lovaskocsira és fegyverekkel teli kamrákra bukkantak - közölték a feltárásban legnagyobb részt vállaló Nankingi Múzeum régészei.   A király egy hatalmas jádekoporsóban feküdt, benne és körülötte számos arany, ezüst és jáde használati tárgyat találtak a kutatók. Ez alátámasztja a Liu Fejről szóló történelmi leírásokat, amelyek arról számoltak be, hogy a király rengeteget költött luxuscikkekre, társasági összejövetelekre. 

    A régi idők leghíresebb történésze, Szema Csien azt írta róla: Liu bálványozta a fizikai erőt és a bátorságot, tucatnyi palotájában mindennapos vendégek voltak a helyi "hősök" és az akár messziről hozatott góliátok. A király életét a luxus és az arrogancia határozta meg - írja Szema. 

    A mauzóleumra a régészek előtt már számos sírrabló is rátalált, akik Liu Fej maradványait is elvitték, de a sírban így is nagyjából 10 ezer műkincset hagytak hátra.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.