Szafaládé a sörben - katonaanekdota

A fáma szerint, 1913 nyarának rekkenő június végi napjának estéjén négy baka kimenőt kapott a debreceni Pavilon garnizonból. Néhány órás szabadságukat az Aranybikában kívánták tölteni. Zubbonyban, elviselhetetlen melegben mi mást ihattak, mint sört. Jó sok sört. Hozzá, étek gyanánt szafaládét „faszoltak” (régi bakazsargonban nevezték így a vételezést).

Bevonulása előtt az egyik baka zsonglőrként kereste kenyerét. Zavarta a szomszéd asztaltársaság harsánysága. Lókupecek ittak áldomást minden megvásárolt lónak tisztelegve. A bevedelt lityikkel arányosan közelítette beszédük a fortissimót. A manézst megjárt egyenruhás gondolt egyet, s tréfát eszelt ki. Felmérte a két asztal közötti távolságot, majd laza csukló mozdulattal szafaládét dobott a kupecek egyikének literes korsójába. A hentesipari termék csont nélkül loccsant a komlólében. A gebekereskedők torkán akadt a szó. A bakák, biztos, ami biztos alapon, nadrágszíjaik szorításán lazítottak, készülve a verekedésre.

A szafaládés kupecnek jött meg legelébb a hangja:

- Ki tette? - dörögte hörögve.

- Én - pattant talpra a célba dobó.

- Hogy csináltad? - jött a bunyóra készülők számára váratlan kérdés.

- Civilben zsonglőr voltam.

- Hej, a teremburáját! - rikkantotta el magát vígan a „sértett”. A honvédhez lépett. Szívlapátnyi tenyerével meglapogatta az értetlenül pislogó baka hátát, aztán előállt ajánlatával. - Ha még egyszer megcsinálod, annyit ihattok a kontómra, amennyi belétek fér.

A zsonglőr ismételt. A kupec tartotta szavát, a közlegények pedig vedeltek, mint a gödények. Hajnalban a készültség rakta szekérre az eszméletlen részegeket, szállította vissza a laktanyába.

A sikeres mutatvány következménye három hét karcer (fogda).

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.