Simonné Hernyák Mária

Simonné Hernyák Mária

Simonné Hernyák Mária matematika-technika szakos pedagógus. 17 éve él a Júlia-telepen férjével és egyetemista gyermekeivel, és biztosan állítja, hogy az elmúlt években a környéken szinte semmi fejlődés nem volt tapasztalható. A 2010-es önkormányzati választáson indult először a körzet egyéni jelöltjeként, sajnos sikertelenül, de 2012. május 31. óta az egészségügyi és szociális bizottság tagjaként segíti a várost, mint a listán bejutott DISZ tagja. Célja már akkor is az elmaradottság csökkentése, a környék „élhetőbbé” tétele volt. Hisz abban, hogy „Minden rendszerben vannak igaz ügyek, és minden rendszerben lehet igaz ügyeket tisztességgel szolgálni”

- Az 1-es kerület leghírhedtebb része a menekülttábor. Van ötlete a helyzet megoldására?

Hogyne! Az 1-es körzetet több bel és külterület alkotja. A belterületek közül a Júlia telep a legelmaradottabb, az itt élőknek rengeteg problémával kell szembenézniük. A menekülttábor miatt sem a kormány, sem a város vezetése nem tud mit kezdeni a környéken megromlott közbiztonsággal, és az emiatt elértéktelenedő ingatlanok problémájával. A DISZ jelöltjeként éppen ezért szívügyemnek tekintem a területen élők életkörülményeinek javítását.

- Mit javasol, mit kellene tenni a helyzet megoldására?

- Zárják be a tábort, rossz helyen van! A létesítmény a lakónegyedektől távol, üresen álló ingatlanokban működjön! Több ezer aláírást gyűjtöttem össze, amelyekből ezret leadtam Kósa Lajos polgármester titkárságán. A polgármester válaszra sem méltatott.  A közbiztonság javítása érdekében bekameráznánk a környéket, és a kamerán észlelt bűncselekményeket azonnal továbbítani tudnák a kapitányságnak.

- Milyen más feladatokat kell elvégezni a területen?

- Megváltoztatnánk az útépítésekre vonatkozó szabályozást és gyakorlatot. Nem fogjuk kérni a lakosságtól, hogy adja át ellenérték nélkül az utak szélesítéséhez szükséges telekhányadot. A jelenlegi telekhatároknak megfelelő keskeny, aszfaltozott utakat építenénk kisebb költséggel, és egyirányúsítással oldanánk meg a forgalomszervezést. A Budai Nagy Antal utca környékén jelenleg is keskeny, egyirányú utcák vannak, ami bizonyítja, hogy az is jó, költséghatékony megoldás, megszünteti e városrészekben is a szálló port és/vagy a dagonyázást. Kiemelt célnak tekintjük az önkormányzati utak, járdák javítását, nem foltozását. Fontos megoldani a Budai Nagy Antal és Sámsoni úti csomópont állandó forgalmi dugóinak problémáját. Nem várhatunk a Sámsoni út - ki tudja mikori? – négysávosításáig.

Az 1-es kerületben is, mint a város többi részén, sok-sok gyerek él. A játék a gyermeki fejlődés nélkülözhetetlen eleme. Felújítjuk a körzet valamennyi játszóterét, és újakat építünk, mert kevés van.

A keleti városrész elmaradottsága a lakosság fogyasztási cikkekben való ellátásában is jelentkezik.  A Sámsoni úton levő üzlet kiváltságos helyzetben van a környéken, mint egyetlen. Magyarország egyik legjobban forgalmazó üzlete. Lehetőséget adnánk más, hasonló bevásárlóközpont építésére is.

További teveink: a Debrecen–Szikigyakor területre helyi bérlettel való közlekedés megteremtése. A közvilágítás fejlesztése. A Gáspár György kertben rendőri jelenlét megszervezése a biztonság javítása érdekében. Zajszűrő fal építése a GÖCS bérházak mentén a Nyíregyháza-Debrecen vasútvonal mellé. Kerékpárutak felújítása, szélesítése és ezzel lehetővé tenni a gyalogos és a kerékpáros egyidejű közlekedését.

A DISZ és dr. Dobrossy István polgármesterjelölt támogatja

A képviselőjelölt sajtótájékoztatója ITT látható