Őszödi beszéd - Mesterházy is a teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát követeli

    Budapest, 2014. február 22., szombat (MTI) - Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a baloldali összefogás nevében követeli, hogy a kormány hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, és hozza nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról szóló teljes, torzítatlan összefoglaló jelentést.

 

    Ezt az Összefogás miniszterelnök-jelöltje közleményben tudatta szombaton az MTI-vel.    Mesterházy Attila felidézte: 2011-ben az MSZP elnökeként kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló jelentés nyilvánosságra hozását, ám a Belügyminisztérium úgy válaszolt: "ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (...) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem."  Ennek ellenére - folytatta a szocialista párt elnöke - most alig egy hónappal a választás előtt az Alkotmányvédelmi Hivatal közzétett két, a témában készült titkosszolgálati jelentést. Az egyes részanyagok titkos minősítésének váratlan feloldása, csonkított változatának nyilvánosságra hozatala, és a végső jelentés elhallgatása azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát, ezáltal pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot - közölte Mesterházy Attila.

    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

    Mesterházy Attilához hasonlóan Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció is azt követelte szombaton, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült hivatalos, végső jelentést.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.