Normális?

Délegyházi sóderbánya

A józan paraszti ész a sallangmentes, célratörő gondolkodást jelenti. Ezzel a praktikus észjárással gyakran érthetetlennek tartunk dolgokat.

Ilyen például a M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszán dolgozó vállalkozó panasza, melyről múlt héten a megyei napilapban olvashattunk. A vállalkozó kavicsot szállít az építkezéshez. Nem lenne ebben semmi különös, ha azt nem Romániából tenné. Napi kötelezettsége hatezer tonna helyszínre juttatása.

Már az is elgondolkodtató, hogy miért kell a szomszéd országból kavicsot beszerezni? Hazánkban nem akad egyetlen sóderbánya sem? A határ innenső oldalán üzemel az ártándi sóderbánya. Kissé távolabb, a nyékládházi, vagy a füzesabonyi kitermelő helyek anyaga közismerten minőségi. Onnan vasúton egészen Derecskéig, olcsón szállítható lenne. Egy kisiskolás is tudja: a vasúti szállítás kevesebbe kerül a közútinál, ráadásul nagyobb mennyiség továbbítható. Nem tudni, a főkivitelező miért nem a magyar terméket részesít előnyben?

Ám nem ez az egyetlen bökkenő. A rendőrség április 7-étől vezette be a szisztematikus határellenőrzést. Az intézkedés megnövelte a ki- és belépés várakozási idejét. Ez alól a vállalkozó tehergépkocsijai sem kivételek. A vállalkozó szerint normális körülmények között a napi feladatot hetvenöt járművel megoldaná, ám jelen helyzetben a duplájára van szükség. Ez a munka jelentős drágulását jelenti, amit végső soron az adófizető állampolgároknak kell megfizetni.

Felvetődik a kérdés: normális ez az állapot?

(A cikk írása után látott napvilágot a kormány közleménye, mely szerint azonnali hatállyal felfüggesztette a szisztematikus határellenőrzést. Mindenkinek jó hír, ám még mindig nem érteni: miért kell Romániából kavicsot szállítani?)

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.