Nem hajtott végre hitelminősítői felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody's

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2014. július 4., péntek (MTI) - Nem hajtott végre hitelminősítői felülvizsgálatot a magyar államadós-kockázati osztályzatra a Moody's Investors Service.

 

    A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody's listáján a magyar szuverén osztályzat felülvizsgálata - több más országéval együtt - július 4-re, péntekre volt beiktatva, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette az erre a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.  A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre kijelölt időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, több hónapra előre összeállított menetrend alapján. A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napokon mindenképpen végrehajt valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátásmódosító lépéseket jelentsenek be.  A Moody's menetrendjében Magyarország adósminősítésének lehetséges következő felülvizsgálati időpontja november 7. A cég péntekre összeállított listáján Magyarország mellett szerepelt még Belgium, Hollandia, valamint több német és osztrák tartomány, de a hitelminősítő ezeknek a besorolásaira, illetve osztályzati kilátásaira sem jelentett be felülvizsgálati lépést. 

    A legutóbbi érdemi módosítást Magyarország esetében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's hajtotta végre március végén; az S&P akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő magyar besorolási értékelése szeptember 19-én várható.

    A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég aznap megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

    Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.  A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

    Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.