MSZP: hagyja abba „a felháborító költekezést” a jegybankelnök!

Budapest, 2014. április 17., csütörtök (MTI) - Az MSZP „a felháborító költekezés” abbahagyására szólítja fel Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét.

Ezt Józsa István, a párt országgyűlési képviselője közölte csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Index előző nap MNB-s informátorra hivatkozva azt írta: a bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre, vagy például a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására.

„Magyarországon ma a hatalom úgy bánik a nemzeti bankkal, mintha az is a Fidesz egyik kifizetőhelye lenne” - fogalmazott Józsa István, aki szerint ezt támasztja alá, hogy az MNB „titokban” 90 milliárd forintot költ „egy rejtélyes ingatlanprogramra”, és ezen felül csaknem 30 milliárd forintot műkincsvásárlásra.

Kitért arra, hogy „az eddig eléggé kudarcos növekedési hitelprogram” népszerűsítésére 6 milliárd forintot különített el az MNB.

„Matolcsy György úgy szabadult be a Magyar Nemzeti Bankban, mint egy pákosztos gyerek a nagymama éléskamrájába, és most azt hiszi, hogy ott minden az övé” - fogalmazott Józsa István. Azt mondta, afelől senkinek ne legyen kétsége, hogy „Matolcsy megrendelésre dolgozik, a megrendelőt pedig Orbán Viktornak hívják”. „Ha kell pár milliárd a haveroknak, Matolcsy csak a belenyúl a közös kasszába és fizet” - tette hozzá, azt követelve, hogy a jegybankelnök számoljon el ezzel a pénzzel a magyar embereknek.

Hangsúlyozta, ez a költekezés ráadásul akkor történik, amikor az államadósság rekordmagasságú, az ország lakosságának csaknem fele létminimum alatt él, félmillió gyermek éhezik. Abból a 130-140 milliárd forintból, amit ingatlanokra és műkincsekre költenek, az összes devizahitelesen segíteni tudna az MNB - közölte az MSZP-s politikus.

Józsa István kérdésre beszélt arról is, hogy ezt a kérdést nem szabályozza a jegybanktörvény, de szerinte sérül a törvény szelleme, a felelős gazdálkodás követelménye. Hozzátette: elegendőnek tartják az Együtt-PM által tett feljelentést az ügyben. (Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség gazdaságpolitikusa szerdán közölte, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz.)

A jegybank szerdán közölte, büntetőfeljelentést tesz az Index-cikk „hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas” állításai miatt. Mint írták, az MNB független, önállóan gazdálkodó intézmény, amelynek tevékenységi kereteit a jegybankról szóló törvény határozza meg, így a bank – alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül - társadalmi felelősségvállalási programot valósíthat meg. A jegybank társadalmi felelősségvállalási, illetve értékmegőrző programjának végrehajtása az adófizetőknek és a költségvetésnek nem okoz kiadást - közölték.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.