Mesés anyag a gyapjú

Rózsa Ágnes - teljessé vált az élete

Úgy megélni a kreativitást, úgy alkotni, hogy abban nem csak saját magunk leljük örömünket, hanem másoknak is boldog perceket tudunk szerezni, az egyik legszebb érzés a világon.

Rózsa Ágnes, a nagyatádi Tündérrózsa Kézműves Műhely megálmodója pontosan tudja, érzi ezt. Nem sokkal azután, hogy gyapjút és tűt fog a kezébe, megelevenedik általa egy varázslatos mesevilág, alakot öltenek a fotók szereplői, sok-sok boldog percet szerezve ezzel az embereknek.

A hobbiból hamarosan főállás lett, és Ágnes úgy érzi, így vált teljessé az élete.

- Mivel foglalkozott a nemezelés előtt?

- A vállalkozásom elindítása előtt két évet a helyi önkormányzatnál dolgoztam, előtte pedig sok éven át a kereskedelemben.

- Mikor jött el az a pont, amikor úgy érezte, váltani kell? Hogyan lett a hobbiból teljes állás?

- Hosszú évek teltek el, amíg meg mertem tenni ezt a lépést, és felmondtam a munkahelyemen, hogy csak a vállalkozásomban tevékenykedjek. 10 évvel ezelőtt szappangyártásba kezdtem, saját és családom részére. Felmerült a gondolat, hogy vállalkozás keretében, eladásra is készítsem, viszont az engedélyeztetés folyamata, ami ezzel járt volna, eltántorított. 3 évvel később, 2014-ben, egy őrségi nyaralás alkalmával találkoztam először a nemezeléssel. Egy tulipánt készítettem hagyományos, vizes, szappanos technikával. Ezután kezdtem el keresgélni az interneten ebben a témában, így találtam rá a tűnemezelésre. Apró gyapjú babákra leltem a világhálón. A tündérkék mesés világa, a miniatűr tárgyak, figurák mindig is közel álltak hozzám. Ekkor még kevés magyar leírás, videó állt rendelkezésre a készítésükkel kapcsolatban. Az alapok elsajátítása után magam találtam ki, hogyan készítsem el a figurák ruháit, frizuráját. Az évek során egyre többen ismerték meg munkáimat, sok pozitív visszajelzést kaptam. Úgy éreztem, minden afelé hajt, abban segít, hogy ezzel foglalkozzam. 2019-ben született meg a döntés. Azt gondoltam, ha most nem, akkor egy év múlva sem fogom megpróbálni, és ha nem vágok bele, egész életemben bánni fogom. Nagyon örülök, hogy így döntöttem.

- Mit jelent pontosan a tűnemezelés?

- A tűnemezelés egy olyan technika, melynek során a gyapjút egy speciális, apró kis bevágásokkal, kampókkal ellátott tű segítségével tömörítjük, formázzuk. Sík és térbeli tárgyak kialakítására is alkalmas.

- Miket készít ezzel a technikával?

- Főként tündérek, angyalok, manók és állatok, valamint fénykép alapján térbeli, egész alakos portrék készülnek. Ezek kerülhetnek képkeretbe, fatalpra, hintára vagy egyszerűen damil segítségével felfüggeszthetőek. Szívesen ajándékozzák őket különböző alkalmakra, például esküvőre, keresztelőre, ballagásra, karácsonyra vagy pedagógusoknak köszönetképp.

- Milyen érzéssel tölti el a nemezelés folyamata?

- Magamra találtam a gyapjúval való foglalatoskodásban. Csodának érzem, hogy általa láthatóvá válnak azok a kis teremtések, amik eddig csak bennem éltek, és valóra tudom váltani a mások által megálmodott figurákat. Mesés anyag a gyapjú! Természetes, puha, és sok, gyönyörű szín közül válogathatunk. Végtelen az alkotási lehetőség, a dísztárgyaktól elkezdve a használati tárgyakig, ruhák, táskák készülnek belőle. Leírhatatlanul jó érzés, amikor visszajelzést kapok, mekkora örömet szerzett egy-egy alkotásom a tulajdonosának.

- Milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a vállalkozás elindítása, működtetése során? 

- A vállalkozásom elindítása előtt sok mindennek utánajártam. Milyen feltételeket kell teljesítenem, hogy végezhessem a tevékenységet (Teáor szám, szükséges-e végzettség, műhely…) adózási mód kiválasztása, pályázási lehetőség vállalkozás indításához. A tapasztalatom az, hogy nehéz találni olyan szakembert, aki mindenben tud segíteni. Sokszor maguk a hivatalok is egymásnak ellentmondó válaszokat adnak egy-egy témában. Azt tanácsolom mindenkinek, több helyről érdeklődjön a teendőkről, a kötelezettségekről, lehetőségekről.

- Mi a legjobb a saját kézműves vállalkozásban, mi a legnagyobb előnye?

- Sokszor kérdezik, megéri ez nekem? Ilyenkor csak mosolygok magamban a kérdésen. Igen, minden nehézség ellenére megéri, mert azzal foglalkozom, amit szeretek, látom értelmét a munkámnak a magam és mások örömében. Azt gondolom, ha valaki a munkájára nem csak bevételi forrásként tekint, és nem csak túlélni akarja a hétköznapokat, hogy majd hétvégén.., majd a nyaraláson…, majd szabadság alatt…majd valóban élhessen, az tudja, hogy miről beszélek. Szerintem ez nem csak egy kézműves vállalkozásban valósítható meg, hanem bármiben, amiben úgy érezzük, van értelme annak, amit csinálunk, létrehozunk valamit, segítünk valakinek. Illetve, amiért még nagyon hálás vagyok, hogy a tündéreken keresztül sok értékes emberrel ismerkedtem meg, többükkel a mai napig jó viszonyt ápolunk.

- Van olyasmi, ami nehézséget okoz a mindennapokban a munkával kapcsolatban?

- Az időbeosztás. Mivel egyszemélyes a vállalkozás, igazából minden részletét nekem kell megoldanom, a vevőkkel való levelezéstől kezdve, a számlázáson át, a csomagfeladásig. Amiben lehetséges, a párom segít, például a fa alapokat ő készíti el. De a munka zöme az enyém, az örömével együtt.

Fekete-Vadászi Erika

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.