Marhapörkölt vadítva tarhonyával

Van, aki a tarhonyától vadul...

A klasszikus marhapörkölt helyett más elkészítési mód mellett döntöttem. Hamis vadas mártás krémkeverékével. Az eredményre nem volt panasz. Érdemes néha eltérni a szokásos ízektől, pedig a legegyszerűbb elkészítési mód (só, bors, pirospaprika) híve vagyok, ha pörköltről van szó.

Forró zsírban a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadva a húst, (akkor jó) pár percig együtt sütni, míg levet enged. Sózni, borsozni, pirospaprikázni ízlés szerint, és felengedni vízzel, ami ellepi. Ha a hús lassú tűzön folyamatos kevergetés és felügyelet mellett majdnem puhára főtt, vízpótlás mellett hozzáadható a fokhagyma, paprika, paradicsom. Ha kész, pár mozdulatból kevert mártással megbolondíthatjuk: mustár, liszt, tejföl krémesítésével. Esetleg gomba hozzáfőzésével.

Köretként nokedli, krumpli, tészta, kenyér, tarhonya is tálalható. Én az utóbbit választottam, ilyen formában: kevés zsiradékban pirítjuk a tarhonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, kicsit sózzuk az íze kedvéért, majd folyamatos kavargatás mellett, időnként pótolva a vizet, ha igényli, számunkra kívánt puhasága eléréséig főzzük.

Természetesen savanyúság sem hiányozhat a pörkölt mellől.

Hozzávalók: 1,5 kg marhacomb, 2 ek. zsír, 2 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, paradicsom, paprika. Krémhez: 1 kk. mustár, 1 kk. liszt, 1 ek. tejföl.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.