Magyar utakon, a debreceni utcákon

Itt jussán át nyugodtan egy sietős teherautó...

A belvárosi Verestemplom mögötti kis utcák napok óta le vannak zárva. Az okát már-már tudni vélik az arra lakók, de látszata nem sok van az elkezdett építési, útszerkezet-átalakítási munkálatoknak. Az egész jelenségnek amolyan jellegzetes, szürreálisan magyar hangulata van.

Az 1969-es holdraszállás során Neil Armstrong alighanem testközelből láthatott igazi, hamisítatlan krátereket. Az emberiségnek évszázadokat kellett várni, hogy ilyen közeli ismeretünk szülessen a földöntúli világról. A Fazekas Mihály utca lakóinak elég csak kisétálni a kapun és máris egy, lassan gödörként definiálható útmélyedés köszön vissza. Nemrég már javították. Azóta újból megfáradt az aszfalt és „lepihent”. Sőt, gyarapodott, hiszen közvetlenül mellette újabb süllyedés van kialakulóban. Az efféle, egyenesen veszélyes hibák a környék további számos utcájára jellemzőek, meg persze Debrecen úthálózatának megannyi pontjára, és akkor tágítsuk országosra a jelenséget.

Most azonban maradjunk a cívisváros központi területeinek e szegleténél! Az autósok érthetően félnek erre kanyarodni. Másfelé pedig aligha tudnak haladni. A Lórántffy és a Baross utca lakói jelenleg csupán a járó-kelő munkásokkal találkozhatnak, mintsem járókelőkkel. A munkagépek ugyanis teljes szélességében elállják ezeket a szűk kis útvonulatokat, vagy épp szalag figyelmeztet, hogy tilos a behajtás. Annál inkább érdekes megoldás, hogy épp ez a két utca az, amelyeken keresztül a lehető legrövidebb úton, kényelmesen, külön kerülő nélkül ki lehetne jutni Debrecen két legforgalmasabb főutcájára. A néhány éve komoly fennakadásokat és óriási kényszerkerülőket okozva egyirányúsított Kossuth és Szent Anna így jóformán megközelíthetetlenné vált. Épp úgy, mint e kis utcákkal övezett, egyébként egészen nyugodt, különleges városrész kapuinak behajtója. A szabad parkolást ugyanis szemfülesen kihasználja boldog, boldogtalan. Aki pedig arrafelé lakik, nem tud nyugodtan leparkolni a háza előtt. Nem baj, legalább ingyen volt a hely…

Visszatérve a zárlatra, legalább a dolgát serényen végző, akarom mondani, lapátját igen intenzív erőbedobással az eldőléstől védő munkás figyelmeztethetne. Dehogy, esze ágában sincs. Legalább történik valami, amíg végignézi, hogy az autós miképp jön rá magától a behajtás-kihajtás lehetetlenségére, és a felásott út miatt hosszasan szerencsétlenkedve megfordul, majd távozik. Mint az pedig kiderült, az útszegélyt, ha jobban tetszik, padkát újítják fel. Néhány méterrel arrébb meg hadd szakadjon be az út, legalább nem kell nagy munka árán feltörni az aszfaltot…annyira magyar-módra történik.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.