Küzdeni és bízva bízni – ennyi maradt

Nem lesz könnyű dolguk Tóth Ádáméknak, de nem lehetetlen a győzelem  Fotó: Derencsényi István

A kupán szerzett ezüstérmet szinte még idő sem akadt elhelyezni a dicsőségfalon, a DEAC férfi kosárgárdája máris újabb nehéz küldetésre jelentkezett. A bajok aztán egymást követték. Az egyébként is nehéz ellenfélnek számító Alba kellemetlen meglepetést hozott a fáradt fekete-fehéreknek.

Ezüstérem ide, történelem oda, a bajnokság zajlik, a rájátszásban pedig immár csupán a „titkos csodafegyverre” számíthatnak a DEAC harcos kosárlabdázói. A szezonvégi diadal egyik nagy várományosaként emlegetett egyetemiek és a szintén ragyogó kilátásokkal pattogtató székesfehérváriak először Debrecenben léptek pályára egymás ellen szombat este. A hazaiak rajongói – és talán sokan az országban – a Debreceni Egyetem fölényére számítottak. A többek között Vojvoda Dávid fémjelezte Fejér megyeiek keze azonban magasabbra ért annál, mint amennyire Kovács Adrián legénysége nyújtózni tudott, s ezek a kék-fehér kezek jókora „pofonosztást” rendeztek. A pályaelőnyt élvező hajdúságiak tizenötpontos, 81-96-os vereséget szenvedtek. A meccs tét nélküli hajrájában már Stefan Moody robbanásszerű, látványos befejezései és indulatos, már-már legendákat megszégyenítő zsákolása sem tudták feledtetni a debreceniek számára oly fájdalmas perceket. A pályaelőny elveszett.

A következő megmérettetésnek immár az Alba adott otthont, a királyok városában. Az évezredes magyar történelem egyik legpatinásabb színterére látogatott a frissen évszázados történelmet író Debrecen alakulata, a cél pedig adott volt: egyenlíteni, mindenáron. A tűz égett Tóth Ádámékban, a kezdeményezés pedig hamar náluk volt. A labda a levegőben, ám mindkét oldalon gyakran rezdült a gyűrű, a Fehérvár pedig a hárompontosokat egyszerűen nem akarta elhibázni, és a baj ismét nem járt egyedül. A nehéz ellenfél és a fáradtság megint egyszerre bosszulta meg magát. A pontgazdag összecsapáson 114-105 arányban másodszor is az Alba együttese diadalmaskodott.

A DEAC túl későn kezdte megmutatni valódi arcát, s a rájátszás első fordulójának három győzelemig tartó harcában kétszer maradt már alul. A párbaj azonban még nem dőlt el, hiszen hiába a két meccsen kapott 210 pont, pénteken az Oláh Gábor utcán újra farkasszemet néznek egymással Kovács-mester és Forray Gábor tanítványai. Az esélyeket alapvetően, mint látjuk, felesleges különösebben szemlélni, hiszen a kiváló egyéni képességek és a csapatmunka együtt igazán nagy meglepetésre képesek. A Magyar Kupa sorozatában láttuk már, milyen erő rejlik a debreceni srácokban. Most pedig nincs már mást tenni: küzdeni és bízva bízni – ennyi maradt a DEAC számára.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.