A kormány lemondott a munkahelyteremtésről?

Budapest, 2014. július 5., szombat (MTI) - Az LMP szerint a kormány lemondott a valódi munkahelyteremtésről, s közmunkatársadalmat akarnak létrehozni. Szél Bernadett, a párt társelnöke szombati sajtótájékoztatója után  az MTI-nek elmondta: a kormánynak haladéktalanul meg kell kezdenie a közmunkaprogram átalakítását, s ezzel együtt a piaci munkavállalást kell elősegítenie.

Az LMP-s képviselő kifejtette: Orbán Viktor egy „kommunikációs trükkel” elkezdett teljes foglalkoztatásról beszélni, s Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter is világossá tette: ez azt jelenti, hogy több százezer közmunkást küldenek a rendszerbe. A teljes foglakkozatás nem azt jelenti, hogy új munkahelyeket hoznak létre, hanem hogy közmunkát biztosítanak a regisztrált munkanélküliek számára papíron. Szél Bernadett szerint ez egy kommunikációs és statisztikai trükk, és egy beismerése annak, hogy Orbán Viktor feladta korábbi - egymillió új munkahelyről szóló - ígéretét, amivel 2010-ben elkezdett kormányozni.

Mindezt konkrét kormányzati lépések is igazolják, mint például, hogy további 47 milliárd forintot csoportosítanak át a közmunkaprogramra, így az e célú költségvetési keret mintegy 230 milliárd forintra nő. Emellett a Belügyminisztérium most azon is dolgozik, hogy határozatlan idejű közmunkaszerződéseket lehessen kötni, az Országgyűlés pedig pénteken egy olyan törvényt is elfogadott, amely kimondja, hogy a mindenkori kormány köteles közmunkaprogramokat szervezni a munkanélküliség csökkentése céljából.

Mindeközben Szél Bernadett szerint a statisztika eredményességét jelző statisztika nem változott, a nyílt munkaerőpiacra történő visszatérésének aránya továbbra is öt százalék.

A munkahelyteremtés érdekében az LMP-nek három javaslata van. Az egyik, hogy uniós forrásokból célzott piaci munkahelyteremtő programokat kellene indítani. Ennek kapcsán az LMP felhívja a kormányzat figyelmét pártjuk zöld munkahelyteremtő programjára, amely révén - számításaik szerint - több mint 400 ezer új munkahelyet lehetne létrehozni.

Emellett az LMP szerint a munkaügyi rendszer eredeti funkciójának helyreállítása sem tűr halasztást. Szél Bernadett kiemelte: azt várják, a kormánytól, hogy növelje a munkaügyi rendszer kapacitását, erre biztosítson forrásokat. Továbbá, hogy vezessék be minél hamarabb azt a személyre szabott segítségnyújtási lehetőséget - úgynevezett ügyfél kategorizálási rendszer -, amelyet 2016-ra ígérnek.

Az LMP harmadik javaslata, hogy a kormány, a Belügyminisztérium vizsgálja meg a civil szakértők által összeállított, Út a piaci munka világába című támop elemzést, amely a közmunkaprogramnak egy olyan átalakítását mutatja be, amely eltérő háttér szerint más-más segítséget biztosít a közmunkába kerülő emberek számára.

Az LMP szerint a kormánynak árnyaltabban kellene foglalkoznia a közmunkaprogrammal, s a piaci munkavállalást kellene elősegítenie - emelte ki Szél Bernadett.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.