A kiskunhalasi csipke Debrecenben

A halasi csipke

A Halasi Csipke Alapítvány Csipkemúzeumának bemutatkozó kiállítása a Tímárházban (Nagy Gál István u. 6.) október 15-ig nézhető meg hétköznapokon 10-től 17 óráig, szombatonként 10-től 14 óráig, vasárnap és hétfő szünnap.

A kiállítást szeptember 12-én, pénteken nyitotta meg Réz Istvánné, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának tagja, bemutatót tartott Kardos Zsuzsanna csipkevarró.

A halasi csipke a magyar és az európai iparművészet kitüntetett figyelemmel és elismeréssel kísért terméke. Első, 1902-es megjelenése óta a magyar népművészet fontos része, és azok közé a csipkeműhelyek közé tartozik, amelyek a századfordulón épültek, azóta is fennmaradtak és a mai napig működnek. Ez a kézimunkafajta a XX. században vált méltó vetélytársává a brüsszeli és a velencei csipkének. A halasi csipkéből készült alkotások több világkiállítás nagydíját elnyerték, és a magyar állam ajándékaként előkelő, híres emberek is megkapták magyarországi látogatásuk alkalmából. Mint hungarikum, azon kevés iparművészeti értékeink közé tartozik, amely világszínvonalú, és az egész világot meghódította.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.